Bookcrossing

Soms koop of krijg ik een boek waarvan ik weet dat ik het, na één keer, niet meer ga lezen. Wat te doen met dit boek? Ik zal nooit een boek weggooien. Het is niet omdat ik het boek niet goed vind, dat anderen dit automatisch ook vinden. De wereld zou er zeer eentonig uitzien!

De Kringloopwinkel is altijd een optie, maar ik wou iets anders. Daarom ging ik online om te zien of ik boeken kon doneren of weggeven. Winkels zoals Oxfam en Books 4 Life verkopen je boeken en de winst gaat naar goede doelen. Je boeken geven plezier aan een ander en helpen mensen die het moeilijk hebben (win – win)!

Hierna kwam ik een website tegen over bookcrossing. Je kiest een boek uit je collectie, maakt een BCID nummer via de website en schenkt het weg. Het wegschenken is namelijk het tofste gedeelte! Je kan kiezen om het aan iemand te geven die je kent, een vreemdeling of een instantie, maar je kan ook kiezen voor een vrije schenking. Hier laat je het boek ergens liggen waar mensen vaak komen en de tijd nemen om rond te kijken (park, bankje, wachtkamer,..). Op de kaft of binnenin plak je een etiket waarop het BCID nummer staat en waarmee mensen, die het boek gevonden hebben, dit kunnen aanmelden (www.bookcrossing.com). Hierna kunnen zij weer het boek ergens laten liggen en wie weet gaat het zo de hele wereld rond!

Ik was zeer gefascineerd! Ik ben meteen 2 boeken gaan zoeken die al een tijdje in mijn kast liggen en die ik nooit meer ga herlezen. Ik heb voor beide een BCID nummer aangemaakt en het etiket in mijn boek geplakt!

IMG_6527IMG_6526

Daarna moest ik ze nog ergens achter laten.. Ik wou ze niet beide ‘doneren’ aan mijn stad. Ik wou ze een beetje verspreiden. Ik heb er eentje achter gelaten op een bankje dicht bij mij in de buurt en eentje in een park een stad verder.

IMG_6541[1]IMG_6540[1]

Ik had nooit gedacht dat het zou voelen als een afscheid… Toen ik weg reed, had ik echt een vaarwel-gevoel. Ik heb nu geen controle meer over wat er gaat gebeuren met deze boeken. Iemand kan ze mee naar huis nemen, in de vuilbak gooien, bij de gevonden voorwerpen leggen of vernietigen.

Mijn hoop is dat ze iemand plezier brengen en hopelijk inspireren om het initiatief verder te zetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s