Kinderboeken: Pluk van de Petteflet

plukt

Wie kent dit boek niet. Geschreven door Annie M.G. Schmidt en de illustraties van Fiep Wenstendorp. Dit verhaal werd voor het eerst uitgegeven in 1971.

1971!

Ik denk dat we nu aan de 35ste druk zitten.. Het is onmogelijk om een leeshoek voor kinderen in te beelden zonder het verhaal van Pluk en de Petteflet. Mijn boek is gedrukt in 1995. Ik was toen 7. Ik kan mij niet meer herinneren van wie ik het heb gekregen, maar het is van onschatbare waarde. Soms wil ik een nieuw exemplaar kopen uit voorzorg als de mijn het ooit zou opgeven, maar een geleefd boek verteld in mijn ogen nog meer. Het boek is onderverdeeld in 40 hoofdstukken, opgedeeld in ideale voorleesstukjes, die zonder enige waarneembare moeite in elkaar overlopen.

Het is mooi om te beseffen dat de levenslessen van die tijd nog steeds van toepassing zijn. Door het gehele boek rolt Pluk van de ene grappige, soms gevaarlijke, situatie in de andere en uit elk verhaal valt een les te leren.

Neem nu Zaza, de kakkerlak. Een kakkerlak wordt meestal beschouwd als vies ongedierte en al zeker niet als gewild huisdier. Pluk ziet door dit stereotype en bouwt een vriendschap op met Zaza, waardoor ze zelfs huisgenoten worden.

Mevrouw Helderder neemt zonder pardon Pluk zijn torenkamer in, waardoor Pluk dakloos wordt (gelukkig mag hij bij meneer Pen logeren). Doordat hij zo aardig en hulpzaam is voor anderen, besluiten anderen hem te helpen zijn torenkamer terug te krijgen. Ze zorgen er voor dat mevrouw Helderder twee keer nadenkt vooraleer iets toe te eigenen wat niet van haar is en Pluk krijgt zijn kamertje terug!

1001004007516421_5

Leentje, een meeuw, komt vast te zitten in een grote olievlek op zee waardoor ze niet terug kan om eitjes uit te broeden. Het zorgt er voor dat milieukwesties vermenselijkt worden.

Wanneer alle volwassenen eten van de hasselbramen worden ze terug kind, ze spelen continu maar vergeten hierdoor hun job. We moeten altijd proberen ons innerlijk kind te behouden ten midden van onze verantwoordelijkheden, ongeacht onze leeftijd.

Ik zou nog even kunnen doorgaan, want dit boek staat er vol van en ze gaan gepaard met mooie en kleurrijke illustraties. Kortom een boek dat thuis hoort in het leven van elk kind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s