Carmen van Stromae

Stromae lanceerde vorige week zijn nieuwste videoclip, Carmen, op Buzzfeed. Sindsdien is er al veel over geschreven en gehoord…

Stromae zijn echte naam is Paul Van Haver. Hij heeft een Rwandese vader (die niet veel aanwezig was), Belgische moeder en is geboren in Etterbeek. Vanaf zijn 11 jaar is Paul naar de muziekacademie in Jette gegaan. Hij houdt zich voornamelijk bezig met hip hop, elektronische muziek en zijn teksten zijn Franstalig. Zijn grootste hit was ‘Alors on dance’, waar hij meteen de hitlijsten mee veroverde. Zijn teksten zijn straight to the point en controversieel.

Na alle commotie rond zijn nieuwste clip besloot ik zelf een kijkje te nemen en ik moet zeggen dat ik overdonderd was. Ik heb de clip meerdere malen bekeken omdat je onmogelijk alles in één keer kunt zien. Het is een geanimeerde videoclip gemaakt door Sylvain Chomet en wordt begeleidt door Engelse ondertiteling. Ik vond dit persoonlijk zeer fijn aangezien mijn Frans niet optimaal is, maar zelfs zonder dit was de boodschap zeer duidelijk.

Alles begint met Stromae die zich als tiener aanmeldt bij Twitter/sociale media en zijn eerste selfie neemt met het Twitter vogeltje op zijn schouders. Door de jaren heen zie je Stromae opgroeien, maar het vogeltje groeit mee. Deze laatste voedt zich op alle feestjes, etentjes, sociale contacten,.. en wordt steeds groter tot het een overheersend monster wordt. Van een onschuldige nieuwsgierigheid tot een verwoestende kracht die je hele leven domineert.

Stromae-Carmen

In zijn lyrics wordt ook duidelijk gemaakt dat we kopen, delen, liefhebben (kortom alles) via sociale media. Het runt ons hele leven en het wordt zelfs aangemoedigd in deze maatschappij. Degenen die niet mee gaan worden achtergelaten en vertrappeld. Het is zelfs zo ver gekomen dat men de ondergang van anderen vastlegt en deelt als entertainment.

Stromae-Carmen-2

Sommigen beschreven Stromae als een hypocriet aangezien hij zelf ook gebruik maakt van Twitter en zich aansloot bij Instagram om deze clip te promoten. Ik noem dit niet hypocriet, maar briljant! Je kan pas weten hoe consumerend sociale media is als je het ook zelf gebruikt. Je kan pas spreken van de impact als je die zelf hebt meegemaakt. Zeker in de muziekindustrie. Hij weet waarover hij het heeft en dat merk je.

Zoals ik al zei in een vorige blogpost Look up! vind ik dat sociale media een te grote rol begint te spelen. Het moet recreatief blijven en geen obsessie.

Tegenwoordig wordt er minder gekeken. Men gaat op reis en zodra men iets moois ziet, wordt de smartphone bovengehaald om een foto te nemen en te posten. Vroeger keek men lang en grondig naar een kunstwerk. Men printte alle details in het geheugen zodat we achteraf langer konden genieten van de herinnering.

Ik stel voor dat we voortaan terug gaan kijken en leren te genieten van de ervaring. Als we dan achteraf toch die foto nemen, wedden dat hij mooier is?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s