Queen of crime: Agatha Christie

Agatha Christie (1890 – 1976), ook wel genaamd de Queen of Crime, is de reden voor het bestaan van Hercule Poirot, Jane Maple en het duo Tommy en Tuppence. Er zijn meer dan 3,2 miljard exemplaren van haar hand verkocht, wat er voor zorgt dat zij de bestverkopende auteur aller tijden is.

Christie is een Britse vrouw die in haar jonge jaren pianiste en zangeres wou worden, maar hier helaas niet goed genoeg voor was. In die tijd was dit een zeer populaire bezigheid, samen met een geschikte man zoeken, van vele dames. Ze schreef korte verhalen en gedichten, maar nog geen hele verhalen. Het kwam door een weddenschap met haar zuster dat ze haar eerste detectiveverhaal op papier heeft gezet.

Getty images

Agatha Christie schreef over wat ze kende. Ze was geen grote prater en deed niets liever dan mensen observeren en gesprekken beluisteren die rondom haar plaats namen. Daar haalde ze al haar inspiratie uit, soms tot ongenoegen van haar stadsgenoten. Ze was ook enorm gedetailleerd, wat haar grootste kracht was. Zij zag dingen waar een ander snel over kijkt en wat uiteindelijk het hele verhaal maakt.

De Queen of Crime had verschillende notitieboekjes die ze gebruikte om ideeën te noteren, beschrijvingen van voorbijgangers, flarden van gesprekken, moordmotieven,… Van al haar notitieboekjes zijn er nu nog 73 van gevonden en bewaard. En om eerlijk te zien zou ik hier maar wat graag in willen neuzen.

Haar creatief proces was anders dan men zou verwachten. Als men denkt aan één van de grootste detectiveschrijfsters van die tijd, ziet men haar prominent voor een typmachine zitten. Niets was minder waar. Bij Agatha begon alles met haar notitieboekjes. Mentaal breidde zij constant verder aan de personages en de verhaallijn, maar schreef nog niets samenhangends neer. Achteraf ging zij alles met de hand op papier zetten of gebruikte zij later een dictafoon. Vervolgens werd dit alles doorgegeven aan iemand die het voor haar uittypte, waarop zij dan weer verbeteringen met de hand aanbracht. Zij was geen persoon die zich dagenlang in een kleine kamer opsloot om haar nieuwste boek te produceren.

De enigste reden dat ik als kind later naar bed mocht, was wanneer Poirot op tv kwam. Elke week keek ik hals reikend uit om de kleine Belgische detective weer op het beeldscherm te zien. Na verloop van tijd kwam ik er achter dat mijn vader boeken had over Hercule Poirot. Aangezien ik van jongs af aan al dol was op boeken, werd meteen het hele huis op stelten gezet om deze te vinden.

IMG_7540

Onlangs kwam Dutch Media Books uit met een Agatha Christie Limited editie. Natuurlijk stonden deze op mijn kerstlijstje en lagen ze onder de kerstboom! Na een tijdje kwam het in mij op om terug te gaan zoeken naar de oude oplages en het verschil (qua uiterlijk) te vergelijken.

Mijn vader zijn collectie is gedrukt in 1974, maar zijn ondanks de tijd nog in uitstekende staat. De verhalen zijn in een kleiner lettertype geschreven en gedrukt op een dikker papier. Het papier zelf is donkerder en het heeft die typische boekengeur. De beleving is volledig anders. Je hebt het gevoel dat je een historische schat in handen hebt die je mee terug neemt in de tijd. Het voelt alsof je zelf in 1930 bent belandt en samen met Poirot op zoek gaat naar de moordenaar.

Voor meer over Agatha Christie ->> http://www.agathachristie.com/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s