Movie Bliss: The Judge

Op de vlucht naar New York konden we kiezen uit verschillende films. Ik had een tijdje geleden de trailer gezien, maar de film zelf nog niet. Een vlucht van 7,5u wordt altijd beter met een goede film en deze keer koos ik voor The Judge.

306291id1h_TheJudge_Advance_Unrated_27x40_1Sheet.indd    Bron

Hank Palmer (gespeeld door Robert Downey Jr.) is een succesvolle advocaat in Chicago. Iemand die gaat voor de overwinning en het niets uitmaakt of zijn cliënt schuldig is of niet. Wanneer hij telefoon krijgt dat zijn moeder overleden is, besluit hij terug te gaan naar zijn geboortestad. Daar hij vervreemd is van zijn vader en broers, kan hij niet wachten om terug te vertrekken, maar er komt roet in het eten. Zijn vader, rechter Palmer (gespeeld door Robert Duvall), wordt verdacht van moord op een beklaagde die hij 20 jaar geleden onterecht onschuldig heeft verklaard. Deze man pleegde na de vrijspraak alsnog een moord waardoor hij in de gevangenis belande. Spijtig genoeg zat zijn celstraf er op en werd vermoord zodra hij vrijkwam. Men verdenkt rechter Palmer en het bewijsmateriaal is bijna onweerlegbaar. Hank besluit te blijven om zijn vader te verdedigen, maar dit blijkt geen simpele klus te zijn.

Ik vond het een goede film. Natuurlijk zit er een cliché verhaallijn in (vervreemde relatie vader – zoon, crisissituatie, elkaar terug vinden, ontroerend einde), maar op sommige punten heeft het mij toch verrast. Robert Downey Junior was ideaal voor deze rol. Hij kan van het ene op het andere moment overgaan van complete reddeloosheid naar genadeloze zakelijkheid. Ook Robert Duvall speelt zijn rol met veel overtuiging. Rechter Palmer is iemand die rechtvaardig is voor de beklaagden in zijn rechtbank, maar tegelijktijdig nodeloos hard voor zijn zonen. Hij is zachtaardig voor zijn kleindochter, gerespecteerd in zijn stad en vecht in stilte. Meneer Duvall laat dit alles vlekkeloos in elkaar overlopen.

Deze film specificeert zich niet alleen op familiebanden, maar ook op de relatie met jezelf. Hank Palmer is een succesvolle advocaat die al zijn tijd in zijn carrière steekt, maar daardoor zijn gezin verliest. Door terug te gaan naar zijn oude leven, leert hij wat echt belangrijk is en wat hij wil doen met zijn leven. Fietstochtjes in tienerkleren, ruzie met zijn broers, seks met zijn ex – vriendin,.. Heel het rijtje wordt gepasseerd en hij leert zichzelf terug kennen. Iedereen heeft het wel eens nodig om terug tot zichzelf te keren en zijn leven onder de loep te nemen. Even kijken wie men vroeger was en wou zijn, en zien of dit samen strookt met de persoon die men nu is. Hank Palmer werd onder lichte dwang gedreven naar zelfreflectie, maar het resultaat is hetzelfde.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s