Keeping Up with… Bruce Jenner!

Voor iedereen die in het bezit is van een tv, radio, smartphone, laptop of zelfs een krant, weet dat Bruce Jenner gisteren een interview heeft gegeven waarin hij verklaard een vrouw te zijn. Deze morgen stond het als tweede op de trends van België (?!). Overal waar ik keek (en jij waarschijnlijk ook, tenzij je onder een rots leeft of een boeiender leven hebt dan ik), was hij aanwezig. Maar wie is nu in godsnaam Bruce Jenner?

Bruce Jenner is geboren 1949 en werd beroemd toen hij in 1976 de gouden medaille won voor Amerika tijdens de Olympische Spelen in Montreal. Hij ging daarna te werk als acteur en werd vervolgens beroemd door reality tv. Hij is drie maal getrouwd geweest en zijn bekendste ex-vrouw is Kris Jenner, leider van de Kardashian clan. Bruce is de (stief)vader van de bekende Kim, Khloe en Kourtney Kardashian, gekend van Keeping Up With The Kardashians.

Al een tijdje werd gespeculeerd dat Bruce de transformatie van man naar vrouw maakte. Natuurlijk werd dit afgedaan als geroddel, maar gisteren bevestigde Bruce het zelf. “Yes, I am a woman.”. Lichamelijk heeft hij zich nog niet omgebouwd, maar dit zit er in de toekomst wel aan te komen. Ik heb het interview niet live kunnen kijken, maar heb alle mogelijke clips online bekeken. Voor zo ver ik kon zien, was het een oprecht en emotioneel gesprek. Hij gaf openlijk toe dat hij hier al vanaf een jonge leeftijd mee worstelt (hij is nu 65 jaar) en dat hij aan crossdressing deed en nog steeds doet.

In 1980 was hij begonnen met een hormonenkuur voor zijn transformatie, maar is hier mee gestopt uit angst. Angst om anderen teleur te stellen, vooral zijn kinderen. Ik kan mij niet inbeelden wat voor impact dit op hun heeft gehad, maar heftig was het zeker. Degene die het als eerste wist, was Kim. Degene die haar heeft geholpen het te aanvaarden was haar man, Kanye West. ‘Ik kan de mooiste vrouw ter wereld hebben, en dat heb ik.. Ik kan de beste dochter ooit hebben, en die heb ik… Maar dat alles is niets als je jezelf niet kan zijn, als je zelf niet gelukkig bent.’ (Deze quote van Kanye is misschien niet exact, maar hier kwam het op neer.)

In het interview werd gevraagd of dit geen publiciteitsstunt was (begrijpelijk), maar als je het begin bekijkt, zie je tranen in zijn ogen en de angst om alles openbaar te maken. Om de hele wereld te laten zien wie Bruce Jenner echt is. Ik denk niet dat hij dit kan acteren.

bruce-jenner-abc-interview-w724

De aandacht die dit onderwerp nu krijgt is enorm en dat is een goede zaak. Er zijn waarschijnlijk duizenden mensen die worstelen met deze problemen en geen uitweg zien, maar die is er wel. Dankzij dit wordt het onderwerp bespreekbaar en na verloop van tijd geïntegreerd in de maatschappij. Dit ook krijgt weer een plekje en is er weer meer ademruimte. Wie ben ik om te beslissen wat u gelukkig maakt! Iedereen heeft het recht om te zijn wie hij wil zijn: man, vrouw, transgender of voor mijn part buitenaards. Trouw aan jezelf en goed zijn voor je medemens is het enige wat voor mij telt.

En wat Bruce Jenner betreft: volgens mij wordt zij een prachtige 65-jarige, gelukkige vrouw!

‘De term transgenderisme slaat op personen die mannelijke én vrouwelijke identiteitskenmerken combineren. Bij een transgenderist zijn zowel de vrouwelijke als de mannelijke genderidentiteit sterk aanwezig. Ook kan het voorkomen dat men zich soms man én soms vrouw voelt. Een lichamelijke aanpassing is soms (gedeeltelijk) gewenst om sekse-identiteit en genderidentiteit in overeenstemming te laten komen. Qua genderrol kunnen transgenderisten een heel eigen mix van mannelijke en vrouwelijke elementen verenigen.’  http://www.genderindeblender.be/transgender.htm

Voor verdere informatie over dit onderwerp, zie http://transgenderinfo.be/

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s