Schrijven Kreng!

Sinds ik serieuzer wil worden met mijn bloggen/schrijven, leek het mij verstandig tips te vergaren van auteurs. Na een beetje rommelen online en op bol.com, kwam ik het boek Schrijven Kreng! van Lisette Jonkman tegen. De samenvatting en reviews spraken mij aan; winkelwagentje in, ’s anderdaags geleverd en meteen aan begonnen.

Wanneer je iets wil delen met de rest van de wereld, maar de druk is zo groot om je ervaring waarheidsgetrouw te laten overkomen, steekt mijn uitstelgedrag de kop op. Zoals nu dus ook het geval was. Ik wou zo graag dat iedereen wist wat voor goed boek dit was, dat ik onmogelijk wist hoe dit over te brengen. Maar zoals Lisette zelf schrijft: gewoon beginnen.

Schrijven_kreng_large

Bron

Dit boek heeft sinds bladzijde 2 een plek gekregen op mijn lijst van beste boeken. Het kreeg zelfs de ereplaats van vaste plek op mijn bureau. Ik vind het zo’n tof boek. Ik kreeg meteen zin om het ene verhaal na het andere te schrijven. Al was het idee nog niet volledig gevormd, waren er alleen maar losse flarden van karakters, niets concreets… Er moest geschreven worden!

Het boek is zo vrolijk geschreven dat je er meteen een goed gevoel bij krijgt. Ik word vaker opgeslorpt door een boek, maar zelden gebeurd het dat ik hardop moet lachen. Dat was bij dit dus wel het geval. Lisette geeft vaak grappige kanttekeningen/hersenspinsels waar ik zo om moest lachen, maar vooral de paragraaf waar ze andere woorden bedenkt voor het mannelijke geslachtsdeel was hilarisch. Ik heb er meteen een foto van gestuurd naar Tim.

image

De tekst leest super vlot wat er voor zorgt dat je het boek in no time uit hebt en voor mij dus een probleem. Ik wou absoluut niet dat dit boek eindigde. Ik heb er zelfs 3 dagen over gedaan om de laatste 20 bladzijden te doen. Tim stond versteld dat ik een boek zo lang kon rekken. Om die reden alleen staan haar boeken Glazuur, Verkikkerd en Verslingerd op mijn verlanglijstje.

10698399_573006059496947_155487446633100099_n
Bron

Dit boek laat je kennismaken met zo veel verschillende aspecten van het schrijven. Het focust niet alleen op de positieve punten, maar ook op de mindere kanten. Ze laat zien hoe haar creatief proces ontstaat, verschillende schrijfvormen, karakterdossiers, hoe omgaan met kritiek, veelgemaakte foutjes, omgang met sociale media, deadlines, kritiek incasseren,… Ik ben zo veel dingen tegengekomen die ik nog niet wist. Mijn hersenen zogen het op, zoals ik mijn eerste glas cava in het weekend.

De schrijfopdrachtjes heb ik allemaal aangeduid en ik kan niet wachten om te beginnen. Lisette leert je hoe te spelen met je verhaal en trouw te blijven aan jezelf. Je mag, moet zelfs, fouten maken om te ontdekken wat voor schrijver jij bent. Momenteel is het mijn schrijfbijbel en ik weet zeker dat het boek nog meermaals gelezen wordt.

lisette-jonkman

Bron

Lisette Jonkman is geboren in 1988 (super jaar trouwens), won de Chicklit schrijfwedstrijd in 2011 en kreeg hierdoor haar auteurscontract. Haar debuutroman Glazuur verscheen in 2012, gevolgd door Verkikkerd en Verslingerd (2013-2014). Hierna volgde Schrijven Kreng! en nu werkt ze aan haar volgende boek , Denk maar niet dat dit een liefdesliedje is. Ik besloot Lisette te volgen op Facebook en Instagram , waar ik kennis maakte met haar 2 konijnen, Twix en Whopper. Deze twee zijn zo schattig! Ze komt over als iemand die bruist van energie en altijd vrolijk is. Ik geniet er van om van haar te lezen en wie weet, misschien jij ook?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s