Floortje: 6 leuke avonturen

Een tijdje geleden liep ik door de Colruyt en zag ik dit boekje, Floortje: 6 leuke avonturen, langs de kassa staan. Ik heb altijd al een zwak gehad voor kinderboeken en sinds Lore er is, begint het echt een probleem te worden. Gelukkig probeer ik veel voor te lezen zodat de boeken niet alleen maar stof vangen.

IMG_8382

Ik was best verrast door dit boekje. Het sneed onderwerpen aan die ik niet had verwacht en het stond vol leuke illustraties. Het viel alleen niet mee om achtergrondinformatie te vinden. Pas toen ik zocht op de naam van de auteurs/illustrators, (Nancy Delveaux en Aline de Pétigny) zocht, vond ik meer. Ik kon maar een paar boekjes vinden over Floortje, maar een hele hoop van Camille. Camille is namelijk de originele versie. Het zijn Franstalige kinderboeken gepubliceerd sinds 2000 en gaan over een 3-jarig meisje, Camille. Er zijn nu ongeveer 39 verschillende boekjes van. Ondanks dat ze bijna niet te vinden zijn in het Nederlands vond ik het toch de moeite waard om te vermelden.

In dit bepaalde boekje worden 6 avonturen verteld die Floortje meemaakt:

1. Floortje is Beer vergeten. Ze gaat bij familie logeren maar komt er ’s avonds achter dat ze haar beertje is vergeten. Haar nonkel legt uit dat Beer nog steeds bij haar is, maar dan in gedachten. Dat ze wel kan slapen als ze maar hard genoeg aan hem denkt. Gelukkig wordt Beer ’s morgens gevonden. Hij had gekampeerd in de auto.

IMG_8377

2. Floortje gaat naar zee. Tijdens een tripje naar de kust gaat haar zwemband stuk. Ze durft het water niet in zonder omdat ze nog niet kan zwemmen. Haar papa probeert haar over te halen om toch in het water te komen, maar dit wil Floortje niet. Na lang proberen krijgt papa Floortje eindelijk zo ver om te kijken of ze kan blijven drijven, net als hem. Dit lukt natuurlijk niet van de eerste keer, maar na een paar keer goed oefenen lukt het wel. Floortje is super blij en kan niet wachten om morgen terug te gaan, zonder zwemband.

IMG_8380

3. Floortje krijgt een nieuw vriendje. Wanneer Floortje met haar ouders naar een feestje gaat, leert ze Leo kennen, een jongen die in een rolstoel zit. Terwijl ze spelen met Beer en de dinosaurussen vraagt Floortje honderduit over waarom Leo in een rolstoel zit. Na een tijdje wil Leo graag gaan voetballen en hij staat in de goal. Floortje probeert voorzichtig te zijn omdat Leo waarschijnlijk niet zo kan verdedigen vanuit een rolstoel. Tot haar verbazing raakt geen één bal in de goal. Hij blijkt een super keeper te zijn!

IMG_8378

4. Grote zus. Floortje merkt dat haar ouders de laatste tijd heel gek doen en na een tijdje weet ze waarom. Mama en papa komen haar vertellen dat ze grote zus wordt. Mama haar buik wordt steeds groter en voor ze het weet is haar kleine broertje geboren. ze gaat samen met papa mama en haar nieuwe broertje bezoeken in het ziekenhuis. Daar vindt Floortje het raar dat mama niet mee naar huis komt en dat de baby drinkt aan mama’s borst. Alles wordt haar duidelijk uitgelegd en wanneer ze ’s avonds lekker alleen met papa gaat eten, beseft ze dat ze niet kan wachten om de beste grote zus te zijn.

IMG_8381

5. Floortje bij oma en opa. Floortje mag een heel weekend bij oma en opa gaan slapen. Samen met oma gaat ze naar de zolder waar de beste schatten verborgen liggen. Eén daarvan is een doos gevuld met oude foto’s. Wanneer ze deze bekijken, komen ze een foto tegen van oma als jong meisje met een voetbal. Floortje kan moeilijk begrijpen dat oma kon voetballen en ooit zo klein was als zei. Nadat oma het voetbalspelletje heeft gewonnen, trekt opa een foto van oma met de voetbal en eentje met Floortje. Misschien was oma echt wel ooit zo klein als haar?

IMG_8379

6. Floortje viert haar verjaardag. Eindelijk is het zo ver. Floortje haar verjaardag is vandaag en volgens iedereen is zij nu een grote meid. Wat een teleurstelling wanneer Floortje merkt dat ze helemaal niet is gegroeid. Haar broek komt nog tot aan haar enkels, ze kan de boeken nog niet van de plank halen en haar schoenen passen nog steeds. Floortje is verdrietig. Mama en papa leggen uit dat Floortje niet grote meid is lengte, maar in gedrag. Ze kleedt zich al helemaal alleen aan, maakt soms zelf haar ontbijtje klaar en ruimt haar kamer alleen op. Nu begrijpt Floortje wat ze bedoelen en kan ze gaan genieten van haar verjaardagsfeestje.

IMG_8376

Deze 6 verhaaltjes zijn niet te lang om voor te lezen en wanneer je kindje zelf kan lezen, goed te begrijpen. Ik vond het fijn dat er zo’n punten als rolstoelgebruikers en borstvoeding aan te pas kwamen. Meestal wordt het onderwerp een beetje verstopt of er vaag overheen gegaan, maar dat is hier niet het geval. Het wordt uitgelegd zodat een kind het begrijpt. De vragen die gesteld worden door Floortje, zijn de vragen die onze kinderen ook zullen stellen. De illustraties geven weer hoe het echt is  en creëren geen vals beeld. Het is goed om hen hier al vroeg bewust van te maken op een aangename manier. Het zorgt er voor dat de taboe’s verdwijnen en onze kinderen kunnen opgroeien tot begripvolle mensen. Het neemt onze rol als ouder niet weg, maar een prentenboek maakt het makkelijker te begrijpen.

‘If you want your children to be intelligent, read them fairy tales.’ – Albert Einstein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s