Terug studeren

HIJ IS BINNEN!

Mijn cursus Creatief Schrijven is gearriveerd. Ik ben dolgelukkig.

Processed with VSCOcam with b1 preset

Een tijdje geleden was ik aan het denken om een opleiding te volgen dat verband hield met schrijven. Nu is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Een bacheloropleiding journalistiek is een paar jaren fulltime naar school gaan. Dat is geen optie aangezien ik met mijn werk en gezin zit. Het leven is al redelijk druk van zichzelf (gezin, werk, huishouden, sociale engagementen) dus ik moet alles op elkaar afstemmen. Ik was al via andere kanalen gaan kijken zoals bij het Syntra, maar het sprak mij niet aan. Ik vond maar niet wat ik wou.

Via een vriendin leerde ik het Centrum van Afstandsonderwijs kennen. Wat een aanbod! Ik stond versteld van de hoeveelheid opleidingen zij hadden en het feit dat het meer gespecificieerd was. Tussen dit gamma vond ik Creatief Schrijven. Mijn hart sloeg een slag over en ik vroeg meteen het gratis hoofdstuk aan. Bij zo’n opleiding weet je natuurlijk nooit wat er echt allemaal aan bod komt, maar met dit hoofdstuk had ik al een aardig idee. Ik was verkocht! Na wat wikken en wegen over hoe ik het allemaal in mijn planning ging doen, heb ik mezelf te woensdag ingeschreven en gisteren lag de cursus in mijn bus.

Mijn gevoelens bestaan momenteel uit opgetogen, spanning en angst. Ik was vroeger allesbehalve een goede student. De hoofdredenen hiervan waren weing concentratie, geen discipline en uitstelgedrag. Thuisstudie is hierin nog moeilijker omdat er niemand is die zegt dat je moet studeren, je hebt 5 jaren de tijd om je examen af te leggen (zero pressure), huiswerkopdrachten zijn niet verplicht en hebben geen deadline. Hier bovenop heb ik ook last van faalangst. Wat als het mij niet lukt? Wat als ik het niet fijn vind? Ik zou het verschrikkelijk vinden en een zware deuk zijn voor mijn zelfvertrouwen. Hopelijk gaat alles nu anders, omdat ik echt een passie heb voor schrijven en een stuk ouder ben dan toen ik nog op school zat. Wijsheid komt met de jaren, toch?

Nu had ik mijn nieuwe notitieblok, pen en fluostift in de aanslag, toen ik dit artikel mijn weg kruiste: Je studeert waarschijnlijk verkeerd. Hier zijn 6 studietips die wél werken en tijd besparen.

Hold the presses!

Dit artikel somt op wat je altijd al verkeerd hebt gedaan tijdens het studeren(Misschien lag vroeger toch niet alles aan mij?). Ik som hier even de 6 studietips op die vermeldt worden:

1. Verspeel geen tijd met markeren en onderstrepen.

2. één keer lezen is leerrijk, tweede keer niet meer.

3. Stel jezelf voortdurend vragen.

4. Structureer informatie.

5. Verspreid studeermomenten, zorg voor ruimte intervallen.

6. Slaap voldoende.

Voor meer uitleg bij deze punten, lees even het volledige artikel hier.

Sommige van deze punten spreken voor zich zoals voldoende slapen. Iedereen weet dat je hersenen alle informatie verwerken als je slaapt. Als je goed uitgerust bent, gaat alles makkelijker. Het hele markeren en onderstrepen wist ik echter niet. Ik begrijp dat als je hele cursus oplicht van de verschillende kleuren, dit niet bevordelijk is, maar ik dacht dat markeren meer nut had. Net hetzelfde met herlezen. Herlezen zorgt voor de illusie dat je alles goed kent wanneer dit niet het geval is. Je kan beter jezelf voortdurend vragen stellen over de leerstof en linken maken naar dingen van je huidige leven of van het verleden. één van mijn favoriete methodes die worden aangehaald, zijn mindmaps. Het geeft je een gevoel dat alles gestructureerd is en dat zorgt op zijn beurt dat ik het makkelijker kan onthouden (dan toch een linkerhersenhelftdenker?).

Ik ben blij dat ik dit artikel heb gevonden vooraleer ik begon met studeren. Alle waardevolle tips om mij te helpen zijn welkom en ik probeer ze uit om te kijken wat voor mij het beste werkt. Ik ben ook blij dat mijn studie zo goed samen hangt met mijn blog. Natuurlijk is het mede door dit blog dat ik überhaupt dacht om deze cursus te volgen. Mijn passie voor schrijven is door dit terug aangewakkerd en ik zie het niet snel meer doven. Van kleins af aan schreef ik al graag (dagboeken) en had ik al veel fantasie. Nu ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren als dit alles meer tot ontplooiing komt. Ik vind het heel spannend en kan niet wachten om te beginnen. Ik ben ook benieuwd om te kijken hoe alles evolueert, vooral deze blog. En ik ben benieuwd of jullie er iets van zullen merken 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s