Een meisje in Parijs van Marije Koopmans

Vandaag heb ik mijn eerste perspakketje binnen gekregen. Ik was echt zó blij! Het pakketje was kwijt geraakt met de post en Studio Marie was zo lief om het nog een keertje op te sturen. toen ik het binnen kreeg stond ik net op het punt te vertrekken naar de kapper. Ik ging voor een nieuwe look, maar vier uren (!!) duren lang als je wil bladeren in dit toffe boek. Eindelijk thuis kon ik het eindelijk lezen en eens goed bekijken.

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with g3 preset

Flaptekst:

Vanuit elk van de twintig arrondissementen van de stad Parijs wordt iets verteld. Overal is wel iets mee te maken dat anders is dan hoe de volwassen werkelijkheid misschien bedoeld is. Dit boek laat de beleving van bijzondere plekken, gebouwen, monumenten etc. zien door de ogen van een avontuurlijk meisje met grote liefde voor Parijs! Wat zou jij willen beleven op welke plek?

DE STAD MET DE MEESTE LICHTJES.
DE MOOISTE OUDE GEBOUWEN.
EN MET DE MOOISTE WOORDEN.
DAT IS PARIJS.

La Ville Lumière.
Avec ses très beaux monuments anciens.
Aves ses très jolis mots.
C’est Paris.

Dit is de eerste bladzijde, vergezeld met illustraties van Parijse rijtjeshuizen van Jolien Schuit. Heel het boek door wordt het verhaal verteld van een meisje dat in Parijs is. Doorheen het verhaal zie je hoe ze musea bezoekt, in de paleistuin zit, de Eiffeltoren beklimt, door de pittoreske straten wandelt,… Alles heeft voor haar een magische toets.

Processed with VSCOcam with g3 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

Ik vind het zo slim om via deze weg een andere taal te introduceren aan kinderen. Frans is niet mijn moedertaal, maar in België gesproken door meer dan de helft van de bevolking. Het is een taal die bij ons in het basispakket zit en waarvan verwacht wordt deze uiteindelijk onder de knie te hebben. Nu woon ik zelf in een gedeelte waar bijna geen Frans wordt gesproken, dus ik ben het een beetje verleerd. Ik kan het nog verstaan, maar spreken gaat zeer langzaam en mijn hersenen werken dan op volle toeren. Via dit kan ik nu terug Frans lezen en spreken als ik het samen met Lore lees. Ik integreer het in een speelse manier in onze dagelijkse routine. Als Lore dan wat ouder is, kan ze zelf alles lezen. Eerst de Nederlandse tekst en daarna meteen de Franse vertaling. Zelfs Tim vindt het leuk. Hij heeft helemaal geen kaas gegeten van de Franse taal dus heb ik twee bengels om aan voor te lezen 😉

De illustraties zijn anders dan ik gewoon ben van een kinderboek en dat vind ik fijn. De meeste kinderboeken exploderen van lachende dieren en felle kleuren en dat is hier niet het geval. De vele kleuren trekken natuurlijk de aandacht van de kindjes, maar zo’n boek als dit straalt rust uit, kalmte. Een ideaal boek als je samen met je kleintje heerlijk op de bank zit te genieten. Je droomt samen weg naar het mooie Parijs…

Processed with VSCOcam with c1 preset

1 Comment

  1. Pingback: stephtoread

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s