Beslissingen maken

Het is soms een lastige opdracht. Hoe ouder ik word, hoe meer beslissingen gemaakt moeten worden. Soms zijn het kleine en onbelangrijke, maar soms zetten ze je hele wereld op zijn kop.

 

Processed with VSCOcam with x1 preset

Welke studie zou ik volgen?

Wil ik trouwen en/of kinderen?

Wanneer is de tijd rijp voor kinderen?

Is deze vriendschap mijn tijd nog waard?

Ben ik gelukkig met deze job?

Zouden we een huis kopen?

De vragen zijn oneindig en de beslissingen onvermijdelijk. Soms heb ik de neiging om een vraag te verstoppen door er niet meer aan te denken. Elke keer als er maar één gedachten van komt opborrelen, leid ik mezelf af. Onzin natuurlijk, want de beslissing moet gemaakt worden. Hoe hard ik soms ook mijn best doe, ik kom er niet onderuit.

Er zijn verschillende manieren om de knoop door te hakken.

Sommige mensen gaan ten rade bij vrienden en familie. Ze bespreken met hun dierbaren hoe ze de situatie moeten aanpakken en wat zij zouden doen.
Veel mensen maken gebruik van het opsommen van de min- en pluspunten van de situatie. Uiteindelijk kijkt men naar het eindplaatje en maakt men een rationele beslissing.
Anderen zoeken spirituelere doeleinden zoals bidden, meditatie of soms zelfs waarzeggerij.

Ieder heeft zijn eigen methode en ik vind dat deze gerespecteerd moet worden. Je kan de manier misschien niet goed begrijpen, maar voor die persoon is het net wat hij/zij nodig heeft.

Mijn beslissingsmethode is vaak verandert door de jaren. Ik ben een rechterhersenhelftpersoon die zich jaren heeft proberen te wringen om de gedachtengang te krijgen van een linkerhersenhelftpersoon. In het linkerdeel van je hersenen zit de logica en de pragmatiek en in het rechterdeel de creativiteit en gevoel.
Meestal heb ik meteen een buikgevoel over een situatie. Ik weet meestal meteen of ik het moet vertrouwen of niet. Natuurlijk vergis ik mezelf wel eens, maar als ik eerlijk ben, is dit zelden. De meeste fouten/slechte beoordelingen worden gemaakt wanneer ik mijn gevoel negeer.

Zoals ik hierboven al zei, ga ik uit van mijn intuïtie. Ik ga uit van wat ik voel en het is voor mij bijna onmogelijk om in één kader te denken. Maar zo zit de maatschappij niet in elkaar. We moeten logisch en pragmatisch zijn als we succesvol willen zijn. Lijstjes, schema’s, continu werken, de beste zijn,… De lijst is eindeloos en ik word er eindeloos moe van. Wat is het uitputtend iemand te zijn die je niet bent.

Momenteel sta ik voor een grote beslissing. In mijn hart was hij een week geleden al gemaakt, maar mijn hersenen moesten nog even bijbenen. Het is een grote beslissing dus natuurlijk heb ik het hele pro en contra – schema gemaakt en het kwam perfect overeen met mijn gevoel. Oef, gelukkig! Het is altijd wel fijn als mijn hart en hoofd samenwerken. (Voor al degene die nu panikeren… Tim zit nog steeds langs mij geïrriteerd te kijken omdat ik niet antwoord als ik schrijf 😉 )

Alles is nog niet rond in verband met deze situatie dus ik kan nog niet veel kwijt, maar één ding al wel.
Dank u wel aan al mijn luisterende oren.

Ik ben iemand die niet makkelijk kan praten over dingen die gaande zijn in haar leven. Zeker niet als het op dàt moment gaande is. Ik ben iemand die pas na de feiten eindelijk verteld hoe de vork in de steel zit. Het zorgt er voor dat je alleen worstelt en jezelf eenzaam gaat voelen. Deze keer had ik besloten dit niet te doen. Ik heb mijn liefste vriendinnetjes, Tim en familie elke stap ingelicht en dankzij hun was de beslissing een stuk makkelijker. Natuurlijk krijg je van iedereen een andere mening, maar ze waren wel unaniem eens dat ik moest doen wat voor mij juist leek.

Ik denk dat dit het geheim is achter een goed beslissing. Een luisterend oor. Iemand die zonder vooroordelen luistert. Luistert naar wat je zegt en probeert te begrijpen wat je voelt. Maar ook een luisterend oor naar jezelf. Luister naar wat je lichaam, je hart jou wil zeggen. Als je deze twee combineert, kan je nooit fout gaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s