5 tips tegen een leesdip

Een leesdip. De laatste tijd hoor ik hier meer en meer mensen over praten. Ik ben een grote lezer, maar om de zo veel tijd overkomt het mij ook. Je gaat zitten met een goed boek, maar je gedachten zijn er niet bij. Je voelt je ongeduldig en hebt (in mijn geval) onrustige benen. Maar hoe kan dit? Lezen is mijn ontspanning. Ik zou hier toch rustig van moeten worden en niet zenuwachtig.

IMG_8066

Toen ik hier wat langer bij stil stond, was het antwoord heel logisch. Een lezer leeft meer dan honderd levens. Elke keer kruipen wij in het hoofd van de hoofdpersonage en leven via hem/haar. We maken allerlei spannende dingen mee, ook al zitten we gewoon thuis. Dit alles gebeurd dan nog eens bovenop het leven dat we al leiden. Is het dan abnormaal dat onze brein zegt: STOP.

Alles wat we meemaken of voelen wordt verwerkt. Meestal gebeurd dit tijdens onze slaap of wanneer we er doelbewust mee omgaan. Zoals ik net zij, leven wij meerdere levens, dus moet er meer verwerkt worden. Er zijn maar zo veel uren waarvoor het lichaam hier de tijd voor heeft en dat blijkt soms niet genoeg. We kunnen er simpelweg niets meer bij hebben en dan komt de leesdip. Heel logisch, als je het eenmaal zo bekijkt. Maar hoe er voor te zorgen dat deze leesdip niet blijft duren?

Enkele tips die bij mij helpen:

  • Sla het boek dicht. Het heeft geen nut om jezelf te dwingen om verder te lezen. Je maakt het alleen maar erger. Gewoon dichtslaan.
  • Verschuif je aandacht naar een andere hobby. Zorg wel dat het iets is wat je graag doet. Je aandacht verschuiven naar je huishouden of werk zorgt niet voor ontspannen en daar was je nu net naar op zoek.
  • Ga naar buiten. Frisse lucht en de natuur zorgen ervoor dat je hersenen even stil liggen. Je krijgt de mentale verademing die weer ruimte maakt voor creativiteit.
  • Beweging. Ga fietsen, fitnis, wandelen,… Lezen is een passieve hobby. Al lijkt het nog alsof we zelf die marathon van het hoofdpersonage lopen, we doen fysiek niets. Beweging is (natuurlijk) gezond, maar maakt ook plaats in ons hoofd.
  • Geef het tijd. Verwacht niet dat deze dip morgen over is. Het kan gerust een paar weken duren, maar als je dan weer voor de eerste keer terug in die leesflow zit, voelt het zalig!

Heb jij al eens ooit last gehad van een leesdip?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s