The Gentle Mom

Een tijdje terug heb ik het boek The Gentle Mom van Kirsten Ginckels en Ellen Van Den Bouwhuysen gekocht. Het ging op mijn ‘te lezen’ stapel en was het eerste boek dat ik las voor #boektober.

11696679_10153290687019385_288755307_n

Ben je op zoek naar een boek boordevol-kuch-nuttige tips and tricks voor kersverse mama’s en hun pasgeboren baby’s? Dan moeten we je teleurstellen. Ellen en Kirsten hebben er hun buik van vol. Van die goedbedoelde raad. Van dat perfecte plaatje. Van de schone schijn. Ze willen eerlijk. En mild. Want net als één op zes vrouwen in Vlaanderen kregen ook zij te kampen met een postnatale depressie. Not a pretty picture.
Wat mama worden écht met je doet, en met je leven zoals je het kende voor de baby, komt meestal met een dikke laag glazuur. De minder fraaie kantjes en de moeilijke momenten, daar praat niemand over. Tenzij jij eerst, dan klapt de rest ook uit de biecht.

Ik heb het boek gekocht puur op de flaptekst. Ik had er nog niet van gehoord en geen recensies van gelezen. Ik was zo geïntrigeerd dat het meteen mee naar huis ging.

Kirsten en Ellen hebben beide een postnatale depressie gehad en praten hier openlijk over in dit boek. Geen ellendig lange teksten, maar over verschillende punten een kleine alinea. Het is geschreven in column stijl. Dat maakt het boek daarom zo leuk. Het zijn zware onderwerpen die allemaal een eigen interpretatie hebben, maar zo houden zij het luchtig. De foto’s die bij dit boek gemaakt zijn, vind ik ook heel tof. Niet overdressed of gefotoshopt, maar net zoals het is.

12064476_10153290252764385_881927518_n

Ik ben gelukkig gespaard gebleven van een postnatale depressie, maar dat wil niet zeggen dat ik het gemakkelijk had. Tijdens de bevalling bleek dat ik een spoedkeizersnee nodig had. Ik zal je niet vervelend met de details, maar op een gegeven moment lag ik (een uur) alleen in de operatiekamer (wel met medisch personeel), zonder man of kind. Alles was met beide oké, maar toch waren ze niet bij mij. Ik heb nooit geweten of dit normaal is, of andere papa’s ook met hun kleintje meegingen en ik weet niet of ik het wil weten. Wat ik wel weet, is dat het een hel was. Ik voelde mij verlaten en zeer angstig. De eerste week heb ik dan ook veel geweend. Het voelde alsof niemand begreep wat er met mij aan de hand was. Ik denk dat ik het zelf niet begreep. Eénmaal uit het ziekenhuis, terug de frisse lucht in, ging alles langzamerhand beter. Mijn wonde genas goed en ik kon eindelijk zalig genieten van mijn kleine meid.

12165738_10153290252789385_55656208_n

Kirsten en Ellen hebben The Gentle Mom ook als online ontmoetingsplek gemaakt op Facebook en Instagram. Het is een plek waar je een luisterend oor kan vinden en je even niet alleen voelt. De mama’s en papa’s daar moedigen elkaar aan, steunen, helpen en aanvaarden iedereen zoals zij/hij is. Ik vind het persoonlijk een heel mooi initiatief. Wij mama’s zijn vaak te streng voor onszelf en de mama’s rondom ons. We bereiken niets met deze strengheid. We maken de kloven alleen maar groter.

12168046_10153290252774385_686895847_n

‘Being a mother is learning about strenghts you didn’t know you had, and dealing with fears you didn’t know existed.’ – Linda Wooten 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s