Simpele tips wanneer het allemaal té veel is

Overspannen? Gestrest? Het lijkt of ik deze woorden constant hoor. Ofwel komt het door de seizoenswissel ofwel is het voor iedereen té veel geworden. Mij is het al meerdere malen overkomen dat ik mezelf voorbij liep en fijn is anders. Ik ben geen expert, maar ik wil graag delen waarom ik denk dat we overspannen worden en wat we hieraan kunnen doen.

DSC_0132

Ik weet van mezelf wat mijn valkuilen zijn en ik denk dat velen zich hierin herkennen.

 • Input. Wij krijgen té veel prikkels binnen. Constant worden we gebombardeerd door whatsappjes, emails, Facebookmeldingen, Tweets,… Ik word al opgejaagd als het te lang duurt vooraleer ik het einde van mijn newsfeed bereik. Ik wil bijgelezen zijn, terwijl ik weet dat er binnen twee minuten weer wat nieuws verschijnt.
 • Alles. We willen de perfecte moeder, partner, dochter, vriendin, huisvrouw, carrièrevrouw,… zijn. Perfect is zijn zoals je bent, en toch streven we ernaar om anders te zijn.
 • Angst. We zijn bang om niet geaccepteerd te worden, om achter te lopen, om tekort te schieten, om anders te zien, om niet meer gewild te worden.

Maar hoe moeten we het nu oplossen? Zodra we onder ogen zien wat onze struikelblokken zijn, wat doen we er aan? Rust kunnen we niet forceren, maar wel een handje helpen. Ik geef je mijn tips om terug te komen naar wie je bent en te ontdekken wat voor jou echt belangrijk is.

DSC_0125

 • Telefoon uit. Leg in godsnaam die telefoon weg. Dat ding gaat minimaal 1 uur per avond naar een andere kamer. Wedden dat je meer geniet van die hilarische film (waar je nu eindelijk aandacht aan geeft)? Dat je eindelijk weer eens helemaal in een boek zit? Wedden dat je achteraf je telefoon helemaal niet meer mist.
 • Lichaam verzorgen. Ik ga geen preek geven over gezond leven, maar ik geef je wel de dingen die mij helpen.
  • 1,5 liter water per dag. Gooi dat eerste glas ’s morgens meteen achterover, dan heb je dat alvast binnen.
  • 2 stukken fruit. Geperst, gemixt, in yoghurt of als vier uurtje.
  • Yoghurt. Sinds ik elke ochtend een yoghurt eet, is mijn spijsvertering enorm verbeterd en heb ik minder snel honger.
  • Minimaal 7u slaap. Gewoon doen, niet tegenpruttelen en bedank mij na de eerste week maar.
  • Ademen. Wanneer ik het druk krijg, adem ik zeer oppervlakkig. Doordat ik hierdoor opgejaagd word, wordt dit nog erger (hallo, vicieuze cirkel). Hou een paar seconden rust en adem minimaal 5 keer diep in. Concentreer je op niets anders dan je ademhaling en je wordt vanzelf een stukje rustiger.
  • Daglicht. Het is tijdens deze herfstdagen en de winter wat moeilijker, maar je moet 20 minuten daglicht op je gezicht en handen krijgen. Meer is niet nodig, maar essentieel om je vitamine D binnen te krijgen.
 • Zoek rust. Ontdek waar jij rustig van wordt. Dit kan heel verschillend zijn: sporten, lezen, schilderen, schrijven, wandelen, schaken, film kijken, yoga,… Wat het ook is, plan het in je wekelijkse agenda. Deze afspraak heeft dezelfde prioriteit als een doktersbezoek!

DSC_0130

 • Ban schuld. Hou op met jezelf schuldig te voelen. Is dit waar je later op wil terug kijken? Op het feit dat je huis niet spik en span was? Dat je je kinderen niet zag groot worden, omdat je dacht elke dag tot 20u te moeten werken? Dat je gezondheid keldert omdat je elke dag als een kip zonder kop rondliep? Ik kan jou nu al het antwoord geven: NEE.

Als er één ding is, wat ik je vandaag wil meegeven: Wees alsjeblieft lief voor jezelf.

Heb jij nog handige tips? Laat ze mij dan zeker weten! 

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s