SOS: smartphone vs mijn eigen kind

Een tijdje geleden las ik een artikel over een moeder die thuis een klein experiment had uitgevoerd met haar twee zoontjes. Terwijl deze laatste aan het spelen waren, ging zij aan de andere kant van de kamer zitten, met haar telefoon. Gedurende één uur, keken de jongens 28 keren naar hun mama. Dit voor waardering, een reactie of gewoon om hun vreugde te delen. Wat als die mama nu 28 keren naar haar telefoon had zitten kijken? Welk signaal geeft zij dan aan haar kinderen?

De kinderen krijgen het idee dat de telefoon belangrijker is dan hun. Dat het ‘echte’ leven digitaal is en zij de aandacht niet waard zijn. Dit is misschien wat aan de extreme kant, maar wat als jouw kind hier maar een fractie van voelde? Maakt het niet minder erg hé.

Ik ben hier zelf schuldig aan. Hoe vaak ik wel niet op Facebook, Instagram of Snapchat zit terwijl Lore speelt of tv kijkt. Ik was mij al een tijdje van dit bewust dus ik probeerde mijn telefoon al minder in de hand te hebben, maar na dit artikel is de knop omgezet. In plaats van naar dat scherm te kijken, kan ik beter naar Lore kijken. Of nog beter… meespelen! Is wat op dat scherm staat nu echt belangrijker dan mijn eigen kind zien opgroeien?? Nee, ik dacht het niet.

12834997_10153554473209385_1070124070_n

Ik wou eerst mijn telefoon in een andere kamer leggen, maar iets weerhield mij. Ik maak heel graag foto’s. Niet alleen voor mijn Geluksmomentjes, maar ook om herinneringen vast te leggen. Lore is mijn favoriete fotomodel en ze wordt al te snel groot. Hier zit ik dus met een dilemma. Doe ik mijn telefoon volledig weg voor het geval de verleiding te groot wordt, wanneer Lore haar aandacht naar iets anders verplaatst?

Oplossing:

  1. Ik leg vanaf nu mijn telefoon op een centrale, hoge plaats in de woonkamer. Wanneer ik hem dan wil gebruiken, moet ik er moeite voor doen. Meestal zit ik toch op de grond, dus dat maakt het al wat vervelender om steeds recht te komen.
  2. Geluid stil. Een binnenkomende email, whatsapp, SMS of oproep maakt de drang groter om te kijken. Wanneer het geluid uitstaat, valt dit weg.
  3. Actief blijven. Wanneer Lore even wil uitblazen en tv kijken, kan ik opruimen/huishoudelijk klusje doen/volgende activiteit klaarzetten. Zo heb ik geen verveling en laat ik hem liggen.

Ik ga hier echt werk van maken. Ik wil niet dat mijn dochter opgroeit met het idee dat social media belangrijker is dan haar.

Betrap jij jezelf hier ook op? 

3 Comments

  1. Een herkenbare situatie. Ik merk zeker ook bij mijzelf dat met name als ik mij even verveel, aan het wachten ben of gewoon even wat om handen wil hebben, ik met dat apparaat in mijn handen zit. Terwijl de dingen om mij heen dan ineens minder belangrijk lijken te zijn, terwijl het juist eigenlijk andersom zou moeten zijn…. En er zijn ook zat andere dingen die ook even aandacht verdienen.
    Lastig, want die drang en verleiding is er! En dat maakt het soms zo moeilijk! 😛

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s