Voor jou

Het boek Voor jou van Jojo Moyes staat al een tijdje op mijn wishlist, maar deze wat langer dan anderen. Het boek zijn eerste druk was in 2013, dus dat is al een tijdje geleden. Links en rechts had ik al verschillende positieve reacties gelezen, maar ik had het gevoel dat dit een zwaar verhaal zou zijn. Een paar weken geleden ben ik er dan eindelijk in begonnen.

Flaptekst

Louisa’s wereld is klein. Ze werkt in een café om de hoek en woont nog bij haar ouders, en hoewel ze ergens wel weet dat haar vriend Patrick niet de liefde van haar leven is, passen ze goed genoeg bij elkaar. Lekker overzichtelijk. Wills wereld is ook klein. Vroeger had hij alles wat hij zich kon wensen – een goede baan, avontuurlijke vakanties, een mooie vriendin – maar door een ongeluk zit hij in een rolstoel, verlamd vanaf zijn nek. Door de chronische pijn en zijn wanhoop ziet hij maar één uitweg. Wanneer Louisa haar baan kwijtraakt, gaat ze aan de slag als Wills verzorger, en het duurt niet lang voor de tegenpolen botsen. Als ze ontdekt wat Will voor ogen heeft, besluit Louisa alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Maar hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken?

Voor jou

Mijn mening

Ik kan mezelf voor mijn hoofd slaan dat ik zo lang heb gewacht met het lezen van dit boek. Het neemt je meteen op sleeptocht in het leven van Louisa, een excentrieke en levendige meid. Je wordt meegesleept in de persoonlijke ontwikkelingen die zij maakt en hoe de band tussen haar en Will veranderd. Doorheen het hele verhaal blijf je jezelf afvragen of het haar zal lukken om hem van gedachten te doen veranderen. Je weet tot op het einde niet welke kant het zal uitgaan. Het geeft een aangename spanning.

Deze roman heeft ook een zware ondertoon, namelijk euthanasie. Je wordt geconfronteerd met een aspect van het leven waar nog steeds een taboe op rust. Het verhaal laat je op sommige momenten hardop lachen, meelevend knikken en flink huilen. Hou die tissues maar klaar.

Op slag is dit in mijn top 5 favoriete boeken gekomen. Het heeft je vanaf moment één in de ban en laat je niet meer los. Voor mij was het zelfs zo ver gekomen dat ik 80 bladzijden voor het einde, een week ben gestopt. Ik kon niet verdragen dat het boek op zijn einde zou komen. Uiteindelijk was de spanning te groot en heb ik de rest in een avond uitgelezen.

Zelden maakt een boek zo’n impact op mij, dat ik er een week later nog steeds een traan om kan laten. Wat mij betreft: een enorme aanrader!

 

Oorspronkelijke titel: Me Before You
Auteur: Jojo Moyes
Pagina’s: 428
ISBN 978 90 325 1485 3
Uitgeverij: De Fontein, Utrecht

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s