Passie gevonden. Wat nu?

In een vorig artikel (Wat is mijn passie?) had ik het over wat nu echt mijn passie is. Bij mij zijn dit verhalen in alle mogelijke vormen: boeken, muziek, film, illustratie,… Maar wat nu als je weet wat je passie is. Wat doe je dan?

De gelukkigen onder ons maken van hun passie hun (bij)beroep en anderen houden het op een hobby. Ongeacht wat je ook kiest, één ding is zeker: je moet een plan hebben. Een plan om ervoor te zorgen dat je je passie voedt. Het is mij al éénmaal overkomen dat mijn ‘gewone’ leven het, heel geleidelijk, overnam en dat mijn passie ver op de achtergrond kwam. Ik hoor je al vragen: Is het dan wel je passie? Ja, maar mijn gezin en mijn werk staan op de eerste plaats. Om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurd en te voorkomen dat dit bij jou gebeurd, heb ik een aantal tips.

Plan het in.
Om te beginnen heb ik een weekplanning gemaakt, waar ik al mijn tijd inrooster. Ja hoor, daar ben ik weer met mijn schema’s 😉 Op creatief vlak gesproken, schrijf ik vier avonden per week (610 woorden per keer) aan mijn boek. Daarnaast spendeer ik ongeveer een 9-tal uren aan het schrijven van mijn blogposts en maken/bewerken van mijn foto’s. En op maandagnamiddag studeer ik voor mijn cursus Creatief Schrijven. Ik werk momenteel 28 uren (als contactlensspecialist) dus ik heb de luxe om iets meer tijd in mijn passie te kunnen steken. Mijn schema hangt in de keuken zodat iedereen ervan op de hoogte is.

Passie, wat nu 2

Tijdlijn.
Op elk vlak van mijn creatief leven heb ik bepaalde doelen. Ik stel mij bij elk aspect de vraag: Wat is mijn doel en hoe geraak ik daar? Het is voor mij belangrijk dat ik doelen stel en deze plaats op een tijdlijn. Zo weet ik waar ik naartoe werk en hoelang ik hier nog voor heb. Bv.: 85.000 woorden schrijven en afstuderen tegen 01/12/2016. Daarnaast zorg ik voor haalbare tussendoelen. Bv.: 50.000 woorden tegen 01/08/2016 en informeren wetgeving bijberoep tegen 01/09/2016. Het motiveert mij om verder te blijven gaan en het gevoel te hebben dat ik steeds meer heb bereikt. Ik heb een leuke tijdlijn gevonden uit een oud Flow Magazine waar ik alles heb opgeschreven met leuke illustraties.

Passie, wat nu

Visualisatie.
Door mijn tijdlijn ergens neer te hangen waar ik hem elke dag zie, zorg ik ervoor dat ik er continu aan blijf denken. Nu wil ik natuurlijk ook iets wat mij visueel nog meer prikkelt zoals een sfeerbord. Je kan hiervoor gemakkelijk Pinterest gebruiken, maar een tastbaar sfeerbord maken vind ik ook heel leuk om te doen. Allerlei foto’s en materialen verzamelen en een mooie collage maken. Zo’n type als dit staat op mijn to-do list.

13444020_10153795835999385_1397415658_n

Vieren van behaalde doelen.
Elke keer dat je een (tussen)doel bereikt, moet dit gevierd worden en je mag zelf kiezen hoe. Wil jij graag – een nieuwe jurk, een manicure, lekker uit gaan eten, een groot stuk chocolade of een groot glas (fles) wijn – dan is dit de manier om het te vieren. Dit doel heb je al gehaald. Ongeacht wat er nu nog gebeurd, zo ver ben je al gekomen.

Realistisch blijven.
Wees reëel met hoeveel tijd je in je passie kan stoppen. Je hebt hier buitenom nog andere verplichtingen die je niet mag verwaarlozen. Als het nodig is, maak een nieuwe tijdlijn en bekijk het niet als falen. Zorg dat het leuk blijft – iets is waar je aan wil blijven werken en geen stressfactor.

Passie, wat nu 1

Passie delen.
Deel je passie met mensen die jouw passie delen. Ze kunnen je helpen en adviseren of je inspiratie geven. Deel ook met je dierbaren. Zij zijn er voor je om je aan te moedigen of verder te helpen als het even niet lekker loopt.

Stop elke sessie op een hoogtepunt.
Het is moeilijk, I know. Wanneer je stopt met een drive om door te gaan, blijft dit gevoel altijd op de achtergrond aanwezig, zodat je niet kan wachten om er terug aan te beginnen. Je kijkt er continu intens naar uit en dat is een mooi verlangen om dagelijks met je mee te dragen.

Door deze tips blijf ik elke dag bezig met mijn passie en ben ik tot op heden nog nooit zo gelukkig geweest. Ik mag elke dag bezig zijn met iets waar mijn hart sneller van gaat slaan. Dat is toch prachtig, niet?
Ik ben altijd benieuwd om te horen wat een ander zijn passie is. Wat is de jouwe? Heb je er al eens over nagedacht of kan je het meteen zeggen? En wat doe jij er dagelijks mee?

 

 

 

 

2 Comments

  1. Pingback: Steph to Read

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s