Authenticiteit

Authenticiteit is een technische term in de existentialistische filosofie. In deze filosofie wordt het bewuste zelf gezien als iets wat een adequaat begrip moet vormen van het zijn in de materiële wereld en van het omgaan met externe krachten en invloeden die erg verschillend en anders zijn dan zichzelf. Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks deze externe impulsen. Existentialisten zien dit proces op verschillende wijzen. – Bron

Authenticiteit. Op zich vind ik het een prachtig woord, maar het heeft mij al ettelijke kopzorgen bezorgd. In de blogwereld wordt je vaak gepusht om je niche (zie:categorie) te definiëren. Jezelf als het ware in een vakje te stoppen. Dit geeft je meer likes, volgers en interessant voor samenwerkingen met bedrijven en pr-bureau’s. Een paar maanden geleden was ik hier sterk op gefocust tot het tot mij doordrong dat dit bij mij niet het geval gaat zijn. Ik heb geen niche. Ik heb een persoonlijke blog gevuld met mijn hersenspinsels, boekrecensies en DIY-projecten. It’s a random thing.

Als ik naar mijn dochter kijk, heb ik steeds de neiging om te zeggen: “dat heeft ze van haar vader”, “dat zal wel langs mijne kant komen”, maar eigenlijk is dit onzin. Niemand heeft dezelfde karaktertrekken als haar, omdat er maar eentje van haar bestaat. Zij is gevormd uit haar opvoeding, de mensen plus de omgeving rondom haar en haar eigen ervaringen. Ik sta vaak versteld wat voor uniek en prachtige persoonlijkheid zij al heeft op deze tweejarige leeftijd. Waarom wil ik haar dan zo nodig in een vakje stoppen? En waarom wil ik dit ook bij mezelf doen?

Ik zie dit niet zozeer als een eigen probleem, maar een universeel probleem beginnende in onze jonge schooljaren. Waarom doen wij dit? Ik denk om ons verbonden te voelen met de mensen rondom ons. We willen een samenhorigheid creëren. Nu kan ik niet voor iedereen spreken, maar dit is iets waar ik al jaren mee vecht. Ik wil dolgraag overal bijhoren dat ik soms, zonder het zelf te beseffen, mijn eigen mening compleet uitsluit en meedein op anderen hun gedachten en gevoelens. Het is prima om je verbonden te voelen met iemand anders, maar het mag je leven niet overnemen.

Doordat ik een tijd geleden zo druk was met het groter maken van mijn blog, vergat ik waar het om draaide. Er zijn al zoooveel blogs in de wereld, dat het bijna onmogelijk is om gezien te worden, laat staan als je alleen maar in het Nederlands blogt. Het gaf een soort van sociale druk waardoor ik snel overging in sheep mentality (schaapgedrag is geen woord, ofwel?). Het nam een beetje de fun van alles weg en het voelde niet meer als mezelf. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om gewoon mezelf te zijn en te bloggen over wat ik wil. Ik ben iemand die continu veranderd en dat zal mijn blog dan ook doen. Het is daarom niet raar, het is gewoon wie ik ben. Ik ben degene die uitkijkt om ’s avonds op de zetel te liggen met een boek en thee. Ik ben een grote fan van Harry Potter en alles rondom deze magische wereld. Ik zweer dat ik soms kinderachtiger ben dan mijn tweejarige, vooral wanneer ik mijn zin wil krijgen. Ik ben 50% super rationeel en 50% creatief -> Ik werk evenveel met mijn rechterhersenhelft als met mijn linkerhersenhelft. Ik hou van filosofische gedachten en mensen helpen om het beste uit zichzelf te halen.Ik kan nog uren doorgaan over het feit dat ik wispelturig en tevreden ben.

il_570xN.912687428_hi85
Bron Etsy

 

The point is: authenticiteit is net dat. Het is weten wie je bent, hier gelukkig mee zijn en de impulsen van buitenaf leren op jouw eigen manier te gebruiken of ze te negeren. Als je echt jezelf eerlijk waar bent, dan straal je dit uit en dat moet opgemerkt worden door anderen. Het is onmogelijk om niet naar een fonkelende ster te kijken. Het trekt aan. Nu dat ik weet dat ik liever authentiek ben dan groots, heb ik er meer plezier in. Continu probeer ik iets meer eigen te maken en origineel. En daar is waar het in mijn ogen om draait. Authenticiteit is houden van je eigen heerlijke zelf. En in mijn opinie: hoe eigenaardiger, hoe beter.

 

6 Comments

  1. Goed geschreven! Groot gelijk!
    Ik merk inderdaad ook dat er in het bloggerswereldje af en toe wat krampachtig gedaan wordt over ‘wat moet’ en ‘hoe het moet’. Wees gewoon jezelf, dan komen de beste artikelen los, zoals deze! 😉

    Liked by 1 persoon

  2. Helemaal mee eens! Ik vind al die blogtips en blogboeken zwaar overdreven. Naar mijn bescheiden mening mag iedereen bloggen waarover hij/zij wil en ook op de manier die hij/zij wil. Natuurlijk is het super leuk dat mijn schrijfsels gelezen worden en dat steeds meer mensen de weg naar mijn blog vinden, maar uiteindelijk doe ik het gewoon voor mijn eigen plezier 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s