3 kinderboekjes over potjestraining

Binnen een paar weken beginnen we met de potjestraining van Lore. Ze is dan ongeveer 2 jaar en 3 maanden. Nu weten we dat dit niet altijd van een leien dakje verloopt, dus leek het mij goed om er van te voren met haar mee bezig te zijn. En wat helpt nu beter dan boekjes?

Ik hoor het je al zeggen: “2 jaar en 3 maanden, is dat niet wat vroeg?” Lore geeft het al een tijdje aan wanneer ze nummer 1 (= pipi) of nummer 2 (= kaka)  heeft gedaan en vindt een volle luier niet meer fijn. De potjes (eentje boven en eentje beneden) staan al langer in het zicht en op de crèche wordt ze op vaste tijdstippen al op het potje gezet. Moesten wij nu het idee krijgen dat ze er nog niet rijp voor is, dan stoppen we meteen en gaat de luier terug aan. Een kind forceren heeft vaak het tegenovergestelde effect en ze moet er zelf klaar voor zijn.

Dat gezegd hebbende 🙂 Voorbereiding is key. Het potje staat al sinds een paar maanden in beeld en ik vind uitleg ook heel voornaam, maar ik kan praten tot ik blauw ben… Visuele beelden helpen altijd beter. De greep naar boekjes was natuurlijk enorm gemakkelijk voor mij (helloo booknerd). Na een beetje zoekwerk ben ik uitgekomen bij drie heel leuke kinderboekjes. Het beeld helpt je bij je uitleg en je kindje ziet dat een ander het ‘voordoet’. We maken er zo iets heel leuks van en doordat je drie boekjes hebt, ontstaat er variatie.

“Na dat planongelukje achtervolgde die piespot me de hele tijd.” – Fien op het potje 

Het eerste is Fien gaat op het potje. Dit is een boekje met een beetje humor. Fien is iets opstandiger. Ze is een meisje met een eigen persoonlijkheid en een duidelijke mening. Een ontdekkingstocht met speelgoed, verschillende ongelukjes en een nieuwsgierige kat, zorgen voor leuke taferelen. Dit in combinatie met de blonde krullen, deed mij meteen aan Lore denken 😀 Het is geschreven vanuit het standpunt van het kindje zelf.

“Was het een bakje voor de melk van de poes?” – Op het potje 

Het tweede boekje is Op het potje is een echte klassieker. Het helpt al meer dan 30 jaar peuters met zindelijkheidstraining. Het boekje is er zowel voor meisjes als voor jongens. Het wordt iets meer simplistisch en ongenuanceerder verteld. Het potje is geen typisch potje, maar een oude kan zoals vroeger. Lotte vraagt zich voortdurend af waarvoor het potje nu dient, tot ze erachter komt dat het er is voor haar plasje en hoopje op te doen. Het is verteld vanuit het standpunt van de mama.

potjestraining 2

“Niet teveel wc-papier gebruiken, Lulu!” – Lulu’s potje 

Het laatste van de drie boekjes is Lulu’s potje. Het is een kijk & doe – boekje, dus vraagt wat meer interactie van het kindje zelf. De hele aanleiding naar het eigenlijke op het potje gaan, wordt iets sneller verteld. Lulu gaat al vrij snel goed op het potje en gebruikt vervolgens al de grote mensen wc. De kindjes kunnen allerlei verschillende materialen voelen en dingen zelf doen zoals Lulu haar pampertje dichtdoen, een beetje toiletpapier nemen, de deur openen,… Het zorgt ervoor dat de kindjes het op een nog andere manier gaan bekijken, een meer interactieve manier. Lore is (waarschijnlijk zoals elke twee jarige) snel iets beu, maar als ze zelf dingen mag ondernemen, blijft ze vaak langer geconcentreerd. Het maakt alles nog veel leuker.

Potjestraining

Ik vind boekjes de ideale manier om je kind te ondersteunen bij de potjestraining. Alles wordt goed uitgelegd met begeleiding van visuele hulpmiddelen en het zorgt ervoor dat het kind op de hoogte is van wat er gaat komen en van hem/haar wordt ‘verwacht’. Nogmaals, forceer het niet. Je kan er meer kwaad dan goed mee doen. Het kind moet het zelf aangeven er klaar voor te zijn.

Titel: Fien gaat op het potje
Auteur: Sibylle Delacroix
Uitgave door Deltas

Titel: Op het potje
Auteur: Alona Frankel
Uitgave door Gottmer

Titel: Lulu’s potje
Auteur: Camilla Reid
Uitgave door Uitgeverij Holland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s