Minimaliseren met Hygge

Vorige week heb ik, zoals je kon zien in Geluksmomentjes oktober #5, het boek Hygge: De Deense kunst van het leven van Meik Wiking mogen ontvangen. Ik probeer al een tijdje de dingen in mijn leven te minimaliseren en na het lezen van dit boek, gaat dit voortaan gepaard met Hygge.

Minimaliseren. Het is al eventjes de trend. Mensen die in huisjes van een paar vierkante meter wonen, mensen die met niet meer dan 100 dingen willen leven, Marie Kondo laat een belletje rinkelen of zoals Olga het in haar artikel Minimaliseren kun je leren: declutter baby! doet. Nu had ik de laatste anderhalve maand ook wel de opruimkriebels, maar ik wijd het eerder aan de seizoensverandering. Hoe dan ook, ik wil minder materialistische dingen in mijn leven. Mijn verslavingen bestaan uit notitieboekjes, leesboeken en uit de HEMA moet ik gewoon helemaal wegblijven. En dan ben ik nog niet begonnen aan de spullen van Lore. Haar boekenkast is even imposant als de mijne en een andere kast puilt uit van de kleurboeken en verf.

Het bezorgd mij teveel keuzestress. Zoveel dingen hebben, lijkt in eerste instantie leuk (want: hello shopping), maar het maakt alles moeilijker. Wanneer je voor zo’n kast vol spullen staat (of voor de Netflix-bibliotheek) weet je gewoon niet meer waar eerst te kijken. Als je het ene kiest, kan je de andere automatisch niet nemen. Je bent continu bang om de verkeerde keuzes te maken en dat geldt voor alles in het leven: familie, vrienden, carrière, hobby’s, kleding,… De keuzes zijn oneindig, maar daarom net zo moeilijk. Zoals ik hierboven zei, las ik het artikel van Olga en ze maakte een mooie overweging. Wanneer je minder spullen hebt/wilt, geef je minder geld uit dus moet je ook minder werken. Je creëert als het ware tijd om herinneringen te maken in plaats van continu geld te verdienen om het achteraf weer uit te geven. Je hebt minder nood aan materialistische dingen en hecht meer waarde aan de beleving. Terwijl ik volop in opruimmodus was, kreeg ik het boek Hygge: De Deense kunst van het leven binnen.

Flaptekst
Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking, CEO van Happiness Research Institue in Kopenhangen, dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit van het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals qualitytime met vrienden en familie, en samen genieten van de goede dingen in het leven, zowel buitenshuis als thuis: cocoonen 2.0. In Meik Wikings prachtig geïllustreerde en inspirerende boek Hygge vind je alle praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door intrigerende onderzoeksresultaten en statistieken. Omarm hygge en word gelukkiger!

dsc_1558

Ja, dit paste dus momenteel echt in mijn straatje. Ik ging fanatiek aan het lezen en binnen een paar dagen had ik het boek uit. Laten we bij het begin beginnen. Ik had geboren moeten worden in Denemarken. Het woorden cocoonen op de flaptekst alleen al. Ik had nog nooit van het woord Hygge gehoord. Jullie wel? Na dit te lezen kan ik het nog steeds niet definiëren in woorden, maar wel in een gevoel.

dsc_1579

De Denen zijn namelijk de gelukkigste mensen, wist je dat? Ik wel, maar nooit hoe dit nu juist kwam. Ze hebben maar een paar maanden goed weer per jaar en hun bijdragen zijn immens.
Het gaat namelijk om gezelligheid, veilige sociale contacten, warme dranken, lekker eten, kaarsen, dekens, stormen die buiten tegen de ramen slaan terwijl jij lekker binnen zit,… Ken je het gevoel wanneer je zalig op de zetel ligt met een kop thee en een fleecedekentje. Buiten regent het en jij zit lekker warm een boek te lezen of een serie te kijken met overal zacht licht van de kaarsen. Iemand van wie je houdt, zit heerlijk dichtbij en op het vuur staat een stoofschotel te pruttelen. Kan je dat gevoel een beetje inbeelden? Hyggeliger kan het niet zijn. Dit boek laat je zien hoe de Denen zo’n gelukkig volk zijn en hoe jij dit ook kan worden. Plus dit alles gaat gepaard met heel veel Pinterestwaardige afbeeldingen.

dsc_1563

Voor mij was dit boek juist wat ik nodig had om mij te helpen bij het minimaliseren. Door alleen de spullen te houden die ik echt wil of nodig heb, word ik minder afgeleid en ben ik bezig met dingen waar ik van houd. Ik heb meer tijd om mij volledig te verdiepen en herinneringen te maken die uiteindelijk veel belangrijker zijn dan een boekje wat nog meer dan drie maanden op de kast gaat liggen. Ik steek vanaf nu extra tijd in het maken van hyggelige situaties waardoor ik meer rustige momenten creëer en mijn geluk vergroot.

dsc_1584

Woon jij in de buurt van Lommel, maar weet je niet goed waar je spullen kan doneren? Dan zijn dit een paar adresjes:
Kringwinkel. Je maakt nette stapels die je vervoerd in dozen/zakken en je kan bij hen zo tot aan het magazijn rijden. Voor sommige grote dingen (denk meubels), komen ze soms naar jou toe. Als je een inwoner bent, kan je zelf zakken samen met het andere huisvuil (PMD, restafval, groen) aan straat zetten (in de juiste zak -> oranje)
Dottieshop van Akindo. Hier kan je elke dinsdag- en donderdagochtend kleding en bruikbaar speelgoed binnen brengen. Voor meer informatie, kijk hier.
Vraag eens aan je buurman/-vrouw. Wij geven al jaren onze kleding aan een vrouw hier in de buurt. Zij kijkt alles na en repareert wat nodig is, vooraleer het verder te geven aan mensen die het hard nodig hebben.

Titel: Hygge, de Deense kunst van het leven
Auteur: Meik Wiking
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V., Amsterdam
Pagina’s:
ISBN: 978 94 005 0818 7

4 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s