Schrijversupdate

Zoals jullie konden lezen in Wat is mijn passie? en Passie gevonden. Wat nu? bestaat deze voor mij uit verhalen. Of het nu via boeken, films of muziek komt, ik vind het prachtig. Ik ben daarom ook een fervente lezer en zelf begonnen met schrijven hier op mijn blog, maar ook in de vorm van verhalen. Ik ben zelfs een cursus Creatief Schrijven begonnen. Maar hoe staat het nu met mij als schrijver? Maak ik vorderingen met mijn dromen?

Qua cursus zit ik right on track. Ik wou voor mijn bruiloft mijn examen doen en dit staat binnen een paar weken ook effectief op de planning. Ik ben er best zenuwachtig voor. Ik ben nooit een goede student geweest en het zorgt momenteel voor een beetje stress. Ik heb het de laatste weken weer zeer druk en daarom zou ik het graag achter de rug hebben. Het examen hangt toch altijd te bengelen in mijn achterhoofd en het zou fijn zijn als deze kon uitdoven. Natuurlijk heb ik ook bang voor het examen zelf, want wat als ik niet slaag? Ik wil mezelf en de mensen rondom mij niet teleurstellen. Ik kan achteraf altijd een herexamen doen, maar het zal toch een hele zware domper zijn als het niet moest lukken. Het voelt alsof ik niet echt ‘kan/mag’ schrijven tot ik dit diploma op zak heb. Ik weet niet wanneer deze kronkel in mijn hoofd is gevormd en ik weet dat hij fout is, maar toch voelt het zo. Dus  als jullie wat succes deze kant willen uitsturen terwijl ik ’s avonds achter mijn boeken zit 😉

Dan is er mijn grootste struggle, namelijk mijn boek. Ik werk er al geruime tijd aan, maar ik zit vast. Niet zozeer dat ik niet wil verder schrijven, maar dat het te overweldigend is geworden. Ik ben er meteen in gesprongen, maar nu zie ik het bos door de bomen niet meer. Hoe meer ik over deze onderwerpen lees, hoe vaker ik merk dat ik te groot ben begonnen. Ik had eerst moeten oefenen met kortverhalen, columns, artikels,… Ik heb mezelf geen ruimte gegeven om te groeien met als gevolg dat het boek nu geparkeerd staat. Nu ik het woord geparkeerd opschrijf, klinkt het nog erger. Het verhaal broeit nog steeds volop verder in mijn hoofd, maar ik moet eerst ervaring opdoen met het maken van kleinere verhalen en wat meer zelfvertrouwen kweken op dit gebied, vooraleer ik kan verder gaan.

Omdat mijn dromen zo groot zijn en ik dit moet combineren met mijn huidige job, een huishouden, mijn blog en een sociale kalender, had ik het steeds moeilijker. Mijn to-do lijstjes puilden weer uit en het werd allemaal te veel om onder controle te houden. Daarom ben ik begonnen met het lezen en volgen van de jongens van 365 dagen succesvol. Uiteindelijk wil ik graag met schrijven geld verdienen (in bijberoep), maar dat is niet evident zonder een journalistiek diploma of enige echte kennis van deze wereld. Via hun boek blijf ik on track. Wanneer ik even op een laag pitje zit, helpen zij mij om te kijken naar wat op dat moment belangrijk is en ervoor te gaan. Het zorgt ervoor dat ik alles terug in kleine stapjes zie, zonder paniek.

dsc_1537

Laatst las ik het artikel Morning Pages op Vrouw & Passie. Het doel is dat je elke ochtend drie pagina’s volschrijft. Het maakt niet uit wat, zolang je maar schrijft. Het zorgt ervoor dat je geen druk voelt om volwaardige dingen te noteren of verder te werken aan deadlines, maar dat je gewoon schrijft. Voor mij is elke dag schrijven noodzakelijk. Dit kunnen oefeningen zijn, schrijven in mijn dagboek, voor mijn blog of gewoon werken aan wat kortverhalen. Het hele doel is het schrijven zelf. Voor mij werkt dit heel therapeutisch en ga ik de morning pages zeker integreren in mijn (ochtend)routine.

Wanneer ik bedolven word onder mijn ambitieuze doelstellingen, grijp ik terug naar mijn twee favoriete motto’s:
Alles wat je aandacht geeft, groeit.
&
In beweging blijven.
Er zijn dagen waarin ik maar een paar zinnen schrijf en dan is het voor mij belangrijk dat ik toch bezig blijf met mijn dromen. Daarom heb ik mij aangemeld voor een kleine (gratis) schrijfcursus bij boekschrijven.nl en heb ik mij ingeschreven bij schrijvenonline.org voor informatie te krijgen en in contact te komen met andere schrijvers. Wanneer ik dan een dag iets rustiger ben, surf ik naar deze websites en blijf ik toch steeds bezig met wat mijn hart begeerd.

Ongeveer een jaar geleden ben ik veranderd van werk. Ik ben 5 jaar geleden begonnen bij dezelfde baas, maar in tussentijd even op ontdekking gegaan bij een andere tak van ons beroep. Nu werk ik terug voor hem, maar in een ander filiaal. Een filiaal dat pas is open gegaan sinds 1 december. Toen ik eenmaal wist welke locatie het ging worden, zonk mijn hart een beetje. Voorheen was hier namelijk een prachtige boekenwinkel, genaamd De Boekenlegger. Overal donker houten vloeren, boekenkast en boeken zover als je oog kon zien. Met pijn in het hart zag ik hem vertrekken. Nu drong het vorige week pas echt tot mij door dat ik nu werk in een plaats waar vroeger honderden boeken stonden. Er kwamen mensen van alle leeftijden en etniciteit hier samen op zoek naar een verhaal. Mijn hart maakte een zacht sprongetje bij deze gedachte. Ik weet niet wat het juist wil zeggen, maar dat het iets wil zeggen; spreekt voor zich. En ondertussen kabbel ik gewoon rustig verder..

Liefs,
Stephanie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s