Waarom ik dit jaar geen voornemens heb.

Hier zijn we al weer. 2016 loopt op zijn einde. Gek toch, hoe snel zo’n jaar omvliegt. Zijn het echt 12 maanden geweest? Dit jaar voelt het anders dan andere jaren.

Normaal gezien maak ik elk jaar een lijst met goede voornemens. Meestal begin ik elk nieuw jaar met goede moed en na een paar maanden verdwijnt het naar de achtergrond. De laatste jaren zijn mijn voornemens vrij succesvol geweest. Ik heb telkens 50% of meer kunnen waarmaken zoals elke dag lezen, elke dag creatief bezig zijn, meer bewegen, naar New York gaan,… De lijsten hingen aan de binnenkant van een livingkast zodat ik er meerdere malen per week aan herinnerd werd.

dsc_1956

Maar de laatste paar weken heb ik een reality check gekregen en is mijn perspectief zodanig veranderd, dat er geen voornemens gaan zijn dit jaar. Ik heb de voorbije 12 maanden ongelooflijk slecht naar mezelf geluisterd. Ik ben veel ziek geweest, veel hoofdpijn gehad (terwijl ik dit voorheen nooit had), buikklachten, vermoeidheid en vastzittende schouders. Telkens pakte ik het probleem op dat moment aan: pijnstillers, veel slapen, kinesitherapie, antibiotica… maar het echte probleem ging aan mij voorbij. Tot nu. Ik heb amper kunnen genieten van de wittebroodsweken of feestdagen. Mijn buikklachten hebben hun absoluut hoogtepunt bereikt, waardoor ik nu veel van mijn tijd thuis op de zetel spendeer en voor verdere onderzoeken moet. Geen paniek, het zal eerdere prikkelbaar darmsyndroom zijn (wat nu op zijn ergste is door verwaarlozing en stress) dan een zware ziekte. Maar toch ben ik hier beland. Door gewoon niet naar mezelf te luisteren. Dus dit jaar zijn er geen voornemens. Ik heb een stressvol jaar gehad en ik vrees dat deze nog wat meer stress zouden toevoegen, wat ik duidelijk kan missen als kiespijn. Ik moet hard mijn best doen om niet meegezogen te worden in de motiverende quotes en doelstellingen, maar dit is voor het beste. Het zou alleen maar nog meer druk op mijn schouders leggen.

Wat doe jij dit jaar? Heb jij voornemens of vindt je dit hele gebeuren maar cliché? Ik vind het nog altijd chapeau als mensen goede voornemens maken, alleen is het dit jaar niet voor mij. Terwijl ik dit artikel schreef, las ik een zin op Instagram wat volgens mij snel mijn nieuwe motto gaat worden: “Try to live from the inside-out instead of outside-in.” 
Ik kan niet voorspellen wat 2017 gaat brengen of wat ik ga voelen, maar ik ga het gewoon over mij laten komen en zien wat de tijd brengt. Voor iedereen een zalige jaarwisseling en geniet er met volle teugen van!

Liefs,
Stephanie 

6 Comments

  1. Hopelijk brengt 2017 een oplossing voor je gezondheidsproblemen. Ik heb ook heel veel last van PDS en het kan je leven soms echt beheersen. Stress is ook hier de grote boosdoener. Gelukkig leer ik ook steeds meer naar mijn lichaam te luisteren.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s