Wat nam ik mee voor mijn keizersnede?

Wat moet ik meenemen naar het ziekenhuis voor mijn keizersnede? Een vraag die ik mij deze keer ook weer bezighield. Ik ben zeker geen expert, maar na twee keizersneden heb ik een lijst gemaakt van wat ik meenam en denk dat je zeker niet mag vergeten, zowel voor de baby als voor jezelf.

Voor mama:

 • Hoofdkussen: het kussen in het ziekenhuis was vrij plat en dat was ik niet gewoon. Ik heb Tim gevraagd om mijn hoofdkussen mee te nemen. Zo lag ik toch iets comfortabeler in mijn bed.
 • 3 tot 4 pyjama’s: liefst nachtkleden zodat je geen druk hebt van broekbanden. Ook met de verzorging is het gemakkelijker als je dit draagt. Zeker de eerste paar dagen aangezien je dan nog niet heel mobiel bent.
 • Zwangerschapskleding: je lichaam gaat niet meteen terug zijn zoals het was dus ik zou de zwangerschapskledij niet te ver weg steken. Het heeft geen nut om je al in te strakke broeken of shirts te wringen. Zorg dat je gemakkelijke kleding draagt.
 • Doopsuiker en geboortekaartjes: wij wilden geen vermelding van het gewicht, de lengte of het geboorteuur op onze kaartjes. We hielden het heel simpel met enkel de naam, geboortedatum, een gedichtje en de naam van de ouders. Gelukkig kwam Wout niet te vroeg (we wisten dat het een risico was om ze al eerder te laten drukken) dus hadden we alle geboortekaartjes mee. De dag van de bevalling heeft Tim ze meteen op de post gedaan.
 • Voedingskussen: ik gebruikte dit voorheen om te slapen, maar in het ziekenhuis voornamelijk ter ondersteuning van mijn buik als ik op mijn zij lag en om Wout eten te geven. Bij dit laatste plaatste ik het kussen rond mijn buik en kon ik mijn armen laten rusten, aangezien een voeding snel twintig minuten kan duren.
 • Voedingstshirten en -bh’s: ik heb zelf geen borstvoeding gegeven, maar voor degenen die dit wel willen doen: zeker niet vergeten. Tenzij je een nachtkleed hebt wat je continu gaat dragen en waar je gemakkelijk mee kan voeden.
 • Gaine (= soepel buikkorset): je kan deze bij verschillende winkels kopen (de mijne kwamen van Zeeman) en is een echte must. Het zorgt ervoor dat je buik goed ondersteunt wordt en geeft verlichting. Ik heb deze zeker een week gedragen na mijn bevalling.
 • Douchespullen: rond de 2de of 3de dag, mag je (met begeleiding) gaan douchen. Het is dan zeker zo fijn als je spullen bij hebt die je herinneren aan thuis. In totaal verblijf je bijna een week in het ziekenhuis, dus dan wil je er alles aan doen om het zo gezellig mogelijk te maken.
 • Sloffen: schoenen dragen was geen optie (niet kunnen bukken) en op een gegeven moment moet je toch weer in beweging komen. Wat trouwens een heel mooi zicht was bij mij: nachtkleed, steunkousen en fluffy zwarte sloffen. Ik heb me nooit zo sexy gevoeld 😀
 • Handdoeken, washandjes en maandverband: dit laatste hebben ze ook in het ziekenhuis, maar ik had een paar van thuis meegenomen voor de dag dat ik vertrok. Je verliest namelijk minder bloed na een keizersnede, dus zo’n groot ziekenhuisverband was toen niet meer nodig voor mij.
 • Papieren: iets wat je zeer gemakkelijk kan vergeten met je gierende zenuwen. Voor degenen die getrouwd zijn: trouwboekje en voor degenen die niet getrouwd zijn: erkenningsakte van de vader. Daarbij had ik nog alle gegevens van mijn ziekenkas/verzekering bij, mijn moederboekje en de formulieren die ik moest invullen van mijn dokter.
 • Camera of telefoon plus oplader: bij mij was het toegestaan om foto’s te nemen tijdens de bevalling. Ik vond het wat veel gedoe om mijn spiegelreflexcamera mee te zeulen, dus had Tim mijn iPhone meegenomen. De nacht voor de bevalling had ik gezorgd dat hij goed was opgeladen. Ik vrees dat ik niet gelukkig was geweest, had hij het begeven op zo’n cruciaal moment (wat bij ons perfect het geval kon zijn).
 • Laptop of boek: er is niet altijd iets leuk op televisie en voor de momenten dat je even wil ontspannen of tijdens de nachtelijke voedingen, is het fijn om ofwel een serie te kijken, een goede film te zien of een boek te lezen. Ik had beide bij.
Schermafbeelding 2018-02-27 om 18.53.58
Bron: Daria Riabova

Voor baby (ook voor kindjes die zonder keizersnede zijn geboren):

 • 6 – 7 body’s/rompers: onder elke outfit/pyjama dragen baby’s rompers, zeker in het begin. Er zijn verschillende opties: korte, lange of geen mouwen. Het hangt veel af van het seizoen, maar ik had zonder mouwen. Lange mouwen vind ik persoonlijk onhandig. Voor elke dag een nieuwe romper en zeker één voor eventuele ongelukken. Qua maat blijft dit een moeilijke. Ik had er 3 van maat 50/56 en 3-4 van maat 62 (net hetzelfde als bij de pyjama’s en outfits)
 • 6 – 7 pyjama’s: hier hetzelfde. Misschien is elke dag een nieuwe pyjama niet nodig, maar het kan zijn dat je baby teruggeeft en dan is een extra pyjama zeker geen overbodige luxe.
 • 4 mutsjes: baby’s verliezen veel warmte via hun hoofdje daarom dat ze in het begin een muts dragen. Om eerlijk te zijn, hebben wij de eerste dag Wout een muts laten dragen, maar daarna niet meer. Hij was altijd goed ingeduffeld of hij lag lekker warm bij mij.
 • 4 paar sokken: op zich is het aantal niet relevant, aangezien deze niet echt vuil worden en je ze elke dag opnieuw kan aandoen.
 • 6 – 7 outfits: sommige ouders laten hun kind grotendeels in pyjama de eerste dagen (dit deed ik bij Lore), maar nu vond ik het fijn om hem af en toe een leuke outfit aan te doen. Tim vond dit wat minder aangezien hij Wout moest omkleden (ik kon moeilijk mijn bed uit) en er overal knoopjes en moeilijke mouwen bijzaten 😀
 • Verzorgingsproducten: dit is niet altijd noodzakelijk. Meestal hebben ze een verzorgingssetje, samen met pampers, op de kamer liggen. Wanneer je deze gebruikt, worden ze automatisch aan je rekening toegevoegd. Hier zit alles in wat je baby de eerste dagen nodig heeft. Wil je dit niet, kan je altijd zelf producten van thuis meebrengen.
 • Dekentje: natuurlijk hebben ze dekentjes in het ziekenhuis, maar ik had er één meegenomen van thuis zodat hij er alvast aan kon wennen. Elke keer hij uit zijn bed was, wikkelde ik hem er in. De gedachte hierachter is dat hij zo thuis gemakkelijker in slaap valt wanneer hij het materiaal en de geur herkent.
 • Knuffel: natuurlijk kan hij nog niet knuffelen, maar Lore had een beertje voor hem uitgezocht een paar maanden geleden, wat natuurlijk in zijn wiegje moest liggen. Ik heb geen idee of dit zijn favoriete knuffel gaat worden, maar het stond super schattig (in het hoekje van de wieg en niet rondom het gezicht).
 • Jas voor wanneer je naar huis gaat: op de materniteitafdeling is het altijd zeer warm dus wanneer de baby dan buitenkomt, heeft hij/zij het snel koud. Een goede, warme jas met een deken over de rest van het lichaam zorgt ervoor dat de rit naar huis aangenaam is.
 • Maxi-cosi/autostoel: dit spreekt voor zich, maar hoort hier zeker thuis op de lijst.

Dingen om te doen voor je naar het ziekenhuis gaat:

 • Opvang regelen voor eventuele andere kinderen. Wij hadden de hele week alles geregeld in verband met oppas, slapen, school,… voor Lore. Wij vonden het zeer belangrijk dat alles, voor zover mogelijk, zijn normale gang ging. Ze is elke dag naar school gegaan (waar we voor traktaties hadden gezorgd de dag na de geboorte van Wout), achteraf op bezoek gekomen in het ziekenhuis, vervolgens naar de grootouders of na een paar dagen mee naar huis met Tim. Een nieuw familielid zet alles op zijn kop en dan brengt routine en regelmaat rust.
 • Persoonlijke verzorging. Ik wist dat de komende week lichamelijk zwaar ging zijn, dus nam ik van te voren mijn voorzorgen: benen scheren, scheren waar het litteken komt (dit doen ze ook wel in het ziekenhuis wanneer nodig), nagels knippen en eventueel lakken, de dag daarvoor grondig douchen en haren wassen (wordt ook aangeraden voor een operatie),… Het voelt veel fijner als je weet dat alles in orde is voor je vertrekt. De komende weken zullen dingen als je benen scheren niet mogelijk zijn (of toch zeer moeilijk) dus dan kan je maar beter voorbereid zijn 😉

Misschien dat ik achteraf nog aan iets denk wat ik ben vergeten, maar volgens mij is de lijst aardig compleet. Als je nog dingen toe te voegen hebt, laat deze gerust achter in de comments. Je kan iemand anders er alleen maar mee helpen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s