De kunst van het verdwijnen van Sarha Domogala

De kunst van het verdwijnen, geschreven door Sarah Domogala, was absoluut niet wat ik had verwacht. Wat ik dacht dat fictie zou zijn, bleek een autobiografisch verhaal gevuld met stress en angst. Zelfs twee weken nadat ik het heb gelezen, denk ik er nog regelmatig aan.

Als Sarah dertien is gaan haar ouders plotseling scheiden, en voor het eerst voelt ze paniek. Ze probeert haar groeiende angsten te bezweren door naar Amsterdam te verhuizen en de beste regisseur te worden die er bestaat, en ze werpt zich met overgave in het glamourleven. Op haar zesentwintigste stort ze volledig in: burn-out. In de stilte die volgt gaat ze terug naar haar wortels: maar hoe vind je jezelf weer als je zo ver van huis bent geraakt? 

DSC_2312

Om eerlijk te zijn, had ik een fictie-verhaal verwacht of toch alleszins een fictief personage. Het was pas een tiental pagina’s in het boek dat ik doorhad dat dit het verhaal van de schrijfster was. Opeens keek ik er met geheel andere ogen naar. Sarah verteld, zonder enige terughoudendheid, het verhaal van haar familie, haar carrière, hoe ze op het punt van de burn-out is gekomen en wat ze allemaal heeft moeten doorstaan om erdoor te geraken.

Het boek staat bol van de rauwe emoties. Het geeft je een unieke kijk in het leven van de schrijfster en van iemand met een burn-out. Ikzelf heb nog niemand zoiets zien meemaken, maar ik hoor het steeds vaker rondom mij. Het wordt tegenwoordig zelfs (negatief) omschreven als hip, je eigen keuze of zelfs ‘het nieuwe staken’. Het is gemakkelijk om mee te gaan in deze denkwijze als je geen idee hebt wat het inhoudt. Natuurlijk heb je zelf geen flauw benul tot je het doormaakt (wat ik niemand toewens), maar je begrijpt het wél allemaal beter door dit boek te lezen.

 

Titel: De kunst van het verdwijnen
Auteur: Sarah Domogala
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Prijs: €17,99
Pagina’s: 239
ISBN: 978 90 468 2310 1

BewarenBewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s