Kleine (maar tegelijk grote) groene acties

Naar het schijnt gaat het niet zo goed met onze planeet. Je kan nog geen krant openslaan of je leest desastreuze cijfers over het milieu. Ik ben maar één mens, denk je dan. Wat kan ik hier aan doen? Wel, ik heb een paar kleine (maar tegelijk grote) groene acties die je kan verwerken in je dagelijkse leven.

Bij mij zit het hem in de kleine dingen. Dingen die ik gemakkelijk kan doen en waardoor ik toch mijn steentje bijdraag. Door deze handelingen te integreren in je dagelijkse routine help jij mee.

 • Sorteren! Dit is waarschijnlijk de grootste. In mijn berging staan drie vuilniszakken en een doos. De blauwe zak voor PMD, de rode voor grofvuil en de gele voor ander plastiek. De doos wordt tot de nok toe gevuld met papier. Wanneer ik niet weet wat juist in welke zak hoort, zoek ik het even hier op. Ik ga zelfs zo ver van de plastiek draadjes te sorteren van de papieren kledingtags. Wij hebben deze vuilniszakhouder, maar dan de oudere versie. Sommige zakken zijn best kort dus om ervoor te zorgen dat ze niet doorzakken, leggen wij er kartonnen dozen onder die het gewicht van de zak dragen.
 • Voor textiel heb ik ook nog twee zakken. Eentje waarvan ik het niet meer draagbaar vind of waarin gaten zitten en een andere waar alle goede spullen inzitten die we niet meer gebruiken. De eerste gaat met de andere zakken hierboven mee en de laatste doneren we. Er staan voldoende containers waar je deze naartoe kan brengen, maar wij kennen iemand in de buurt die deze bedeeld onder mensen die het hier lokaal minder hebben.
 • In de garage heb ik twee planken gevuld met zakken en dozen. De ene plank gaat naar het stort/containerpark (dingen die echt stuk zijn) en de andere plank dient voor spullen die naar de weggeefwinkels of kringloopwinkels kunnen. Om de zoveel tijd maken we beide planken leeg.
 • Een jaar geleden is ons afwasmachine stuk gegaan. Voor de prijs van het maken, konden we beter een nieuw kopen. We hebben toen besloten om het even zonder afwasmachine te doen. Binnen een paar jaren gaan we een nieuwe keuken zetten en het leek ons te stom om nu al te investeren in eentje waarvan we niet weten dat hij blijft. Sindsdien wassen we alles met de hand af. Het vergt wat meer tijd, maar je bespaart wel energie.
 • Sinds kort neem ik of koop ik geen plastieken zakjes meer. Ik heb hier thuis nog een berg liggen en ik ben dat zoo moe. Het gebeurde vaak dat ik bv. bij H&M stond en dan geen tas bij had. Dan maar los op de arm en eerst naar de auto voor we naar een andere winkel gaan. Nu heb ik standaard drie grote boodschappentassen in de koffer liggen. Tegenwoordig heb ik zelfs zo’n klein stoffen exemplaar in mijn tas zitten. Altijd handig.
Annie Sprat
Annie Sprat
 • Om onze ecologische voet nog wat te verkleinen, proberen we sinds kort ook allerlei dingen te verkopen via onze Facebookgroep of 2dehands. Het zijn voornamelijk spullen van de kinderen die een hele hoop plaats in beslag nemen 😀
 • Meestal doen wij onze boodschappen in Nederland (wij wonen tegen de grens). Ik vind het heel fijn dat je daar je plastieken flessen (PET flessen) kan inleveren. Ik weet dat ze hier in België mee bezig zijn, maar ik begrijp niet dat we daar nu pas mee beginnen. Dit is één van de hoofdredenen dat ik daar ga winkelen.
 • Water drink ik zoveel mogelijk van de kraan. Nu met Wout zijn flesvoeding moet ik flessen water hebben, maar over het algemeen hadden we deze weinig in huis. Elke avond nemen Tim, Lore en ik een glas water mee naar boven. ’s Morgens is dit vaak nog niet leeg, maar wil ik het ook niet opdrinken omdat het daar al zeker 8 uren heeft gestaan. Ik gebruik het dan meestal om onze planten water te geven of ik gooi het in onze bloemenperkjes.
 • Op het einde van elke week maak ik soep. Ik koop bij elke boodschappen soepgroenten en in het weekend gooi ik hier nog eens alle groenten bij die we die week niet hebben gebruikt zoals een stuk komkommer, courgette, paprika, wortel, aardappel,… Het zorgt telkens voor een andere soep en we moeten niets weggooien.
 • Laat de auto staan. Nu ik Wout heb (3 maanden oud), neem ik minder de fiets. Hij kan tenslotte nog niet in een fietsstoeltje. Om toch maar niet elke keer de auto te nemen, wandel ik. Lore leert er verdere afstanden door afleggen, Wout krijgt gezonde lucht binnen en ik maak minuscule vorderingen in het verliezen van mijn zwangerschapskilo’s. Wanneer ik een dag mijn auto niet heb gebruikt, voel ik een soort van trots. Ons budget heeft een ienieminie bedrag bij en ik heb mijn steentje weer bijgedragen.
 • Een week geleden heb ik geïnvesteerd in herbruikbare wattenschijfjes. Ik gebruik toch elke dag 2 tot 3 wattenschijfjes en dit leek mij een goede oplossing. Ik heb deze gekocht. Er zit een handig net bij voor in het wasmachine.

Hebben jullie nog tips? Dingen die we kunnen doen om ons steentje bij te dragen? Laat het weten hieronder in de comments of op mijn andere social media kanalen! Zo kunnen we van elkaar leren. 

Social media kanalen:

Instagram: stephanievrh
Facebook: stephtoread
Twitter: StephanieVrh

BewarenBewaren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s