Hoezo heb ik PDS?

Prikkelbaar Darm Syndroom is gewoon shit. Letterlijk en figuurlijk. En ik heb het. Hoera…

Zolang ik mij kan herinneren, heb ik al ‘abnormale’ darmen. Het ging van meerdere keren op een korte tijd naar het toilet moeten of zware krampen inclusief koud zweet. Meestal all of the above. Ik kan mij nog momenten voor de geest halen dat ik mijn kar in de winkel moest laten staan om gebruik te maken van hun toilet. Dit is meerdere keren gebeurd, in meerdere winkels. Vandaar waarschijnlijk mijn lichte afkeur voor boodschappen doen. Anyhow.. Ik werd er zeer onzeker van. Ik wist niet wat er met mij aan de hand was en gênante situaties stonden steeds om de hoek te loeren. En hoe meer ik erover nadacht, hoe groter de stress werd en hoe meer last ik kreeg.

Ik had mij al laten testen op intoleranties en allergieën, maar geen waren aanwezig. Ik bleef er een beetje mee aanmodderen tot het zijn hoogtepunt bereikte. Op de nacht van mijn trouwerij had ik last van felle krampen. Toen het de volgende dag nog niet beter was, stak ik de schuld op onregelmatig eten, veel drinken en laat slapen. Op een bepaald moment dacht ik zelfs aan buikgriep, maar zo voelde het toch ook weer niet. Een week later sprongen we op het vliegtuig voor onze mini-huwelijksreis naar Ierland. Ik had er enorm veel zin in, maar mijn lichaam dacht hier anders over. ’s Nachts lag ik wakker van de buikpijn en overdag moest ik continu op zoek naar een toilet. Er was zelfs een moment waar ik om 23u ’s avonds in een Ierse pub kamillethee aan het drinken was. Voor iedereen die mij kent, gebeurd dit enkel wanneer ik zwanger ben. Je kan wel zeggen dat het niet de huwelijksreis was die we ons hadden voorgesteld. Ik voelde mij enorm slecht en schuldig tegenover Tim. Ik besloot terug naar de dokter te gaan en hij stelde een coloscopie voor om de ziekte van crohn en colitis ulcerosa uit te sluiten. Gelukkig was dit beide niet het geval! De dokter nam een biopsie en uiteindelijk viel de diagnose: Prikkebaar Darm Syndroom.
Euhm… wat?

*

Het houdt in dat ik een verstoorde darmwerking heb. Verschillende voedingsmiddelen kan ik niet goed verdragen waardoor ik last krijg van een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree,… Helaas bestaat er geen lijstje waarop staat wat ik wel of niet mag eten. Dit moest ik zelf uitdokteren met behulp van een eetdagboek. Hieronder geef ik de dingen weer waar ik niet goed tegen kan. Ik probeer ze zo min mogelijk te eten of al zeker niet te combineren met andere triggers:

 • rauwe groenten
 • groene groenten (sperziebonen, salade, olijven, komkommer, broccoli,…)
 • drank met prik zowel fris als alcoholisch
 • cafeïne of theïne
 • vettig eten zoals friet, pizza, hamburgers,…
 • pikant eten
 • oude kazen
 • bepaalde salami’s
 • gerechten waar veel olie bij gebruikt is

Er zijn weinig dingen die, buiten het vermijden van deze voeding, voor mij helpen, maar er zijn een paar kleine dingen:

 • elke ochtend een kom yoghurt (ik eet activa naturel)
 • veel water drinken (minimaal 1,5 liter per dag)
 • de maaltijd, waar de kans bestaat dat ik last krijg, plannen op een dag waar ik niets de agenda heb en ’s anderdaags niet moet werken
 • in gedachten houden dat zodra de voeding uit mijn darmen is, de pijn ook zal wegebben (verminderd de stress)
 • bewegen (een wandeling tijdens je pauze, vervoeren met de fiets in plaats van met de auto)

PDS

Het enige moment in mijn leven, waar mijn PDS minder was, was tijdens mijn zwangerschap. Helaas had ik het achteraf gewoon weer evenveel last van als voorheen.

*

Het heeft mij enorm veel geholpen gedaan om te weten wat ik nu juist heb. Ik weet nu dat het niets ernstig is. Zodra het ‘slechte’ eten uit mijn darmen is, zijn de klachten meestal over. Ik moet op mijn eten letten, ja, maar dat is niets in vergelijking met wat het kon zijn. Ik nam een tijdje Tempocol (kruidengeneesmiddel), maar ik merkte dat op mijn eten letten toch de beste oplossing was. Wat je ook doet, overleg het altijd met je huisdokter.

En waarom heb ik dit alles nu voor jullie neergeschreven? Jullie hadden waarschijnlijk wel iets leukers willen lezen. Jaren lang heb ik niets gedaan en beheerste het -zonder het echt te weten- mijn leven. Misschien herkent iemand deze symptomen bij zichzelf en zal hij/zij sneller naar de huisdokter gaan. Misschien hebben sommigen hier steun aan of zien ze iets op mijn lijst met ‘verboden’ eten staan, waar ze nog niet aan hadden gedacht. En er is nog een andere reden… wanneer je mij ineens aan je toiletdeur hoort schreeuwen en bonken, schiet nondedju op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s