De boeken die ik in oktober las.

Oktober. Normaal gezien een maand waar de fleecedekens boven komen en ik gezellige avonden spendeer op de zetel met een boek en een kop thee (of een glas wijn). Het klimaat had het anders bekeken en hoewel ik toch nog vier boeken heb gelezen, was het eerder met blote benen.

Boeken gelezen in oktober

Uiteindelijk zijn de temperaturen dan toch gezakt (en serieus ook), dat het mij niet overbodig leek om toe te geven aan herfst-/Halloweenprops voor de foto. Hier zie je dat hij misschien of de tweede laatste plaats staat, maar het eerste boek dat ik las, was meteen een doeltreffer.

9200000054615832

Terug naar Hasselt van Gudrun Bongaerts

In Terug naar Hasselt zit vaart én woede én passie én veel liefde, met op de achtergrond de steeds dreigende dood. Dit is een roman die moest geschreven worden, de urgentie ervan is overal tastbaar. Dertig jaar na datum moest een jeugd worden afgesloten, getuigenis worden afgelegd, vindt er een obsessionele reconstructie plaats. 
Er word gepeild naar een verleden dat overweldigend was, verschroeiend. 
Het gaat over jong zijn, over een dorp de foudre, een ménage à trois, over liefde dus en seks en dood. Het is het relaas van een ‘coming of age’, een Bildungsroman en nog veel meer. 

Dit boek kreeg ik in mijn schoot geworpen. Letterlijk. Mijn ouders zijn bevriend met de schrijfster en haar man. Mijn vader kocht twee boeken en één gesigneerde gaf hij aan zijn altijd-lezende-dochter. In het begin wist ik niet of het iets voor mij was en het belande op mijn T(o)B(e)R(ead)-stapel. Aan het begin van deze maand besloot ik, na een teleurstellende leesmaand (zie De boeken die ik in september las.), om aan dit boek te beginnen en het was meteen duidelijk dat het iets voor mij was. Twee dagen later sla ik de laatste bladzijde om. Wat een boek. Wat had ik ze graag willen ontmoeten, Tom en Serge. Vooral Serge. Ik had wel een vlieg in zijn appartement willen zijn. Willen toekijken hoe hij las, naar Davie Bowie platen luisterde en met een blonde lok voor zijn intense ogen nadacht over het leven. Vooral die ogen. Ik was er waarschijnlijk ook in verdronken. Gudrun Bongaerts laat feilloos het heden en verleden in elkaar vloeien als een kunstwerk van Charlotte de Baere.

Tegenstroom Steph to Read

Tegenstroom van Jackie van Laren

Martin Freriks heeft al sinds zijn schooltijd een vriendin, Gwen, met wie het niet altijd even makkelijk gaat. Hij is zijn eerste grote liefde Elodie Rombouts, het mooiste meisje van school, niet vergeten, al woont ze intussen in New York en heeft ze een glanzende internationale modellencarrière. Als de relatie tussen Martin en Gwen voor de zoveelste keer onder spanning komt te staan, zoekt Martin steun bij zijn zus Wende op het eiland. Wende wil het nieuwe seizoen inluiden met een groot feest in strandtent Grote Vis. Wanneer ze voorstelt om Elodie uit te nodigen, komt Martins jeugdliefde ineens wel heel dichtbij..
Elodie is niet de enige oude vlam die stof doet opwaaien. Mandy komt terug naar het eiland: het meisje dat een zomer eerder zo gek was op Vincent, maar aan wie hij zich toen niet wilde binden. Mandy heeft Vincent maar niet kunnen vergeten, maar Vincent is intussen dolverliefd op Milena. Breekt dat Mandy’s hart, of vindt ze toch de ware liefde? 

Na vier pagina’s wist ik het al. Dit boek ging veel te snel uit zijn. En ik had gelijk. Hoewel ik het zo traag mogelijk probeerde te lezen, kon ik niet stoppen dat hij eindigde. En ik was verdrietig. Tegenstroom is het laatste boek van de eilandserie. Ik heb zo genoten om te mogen meeleven met de personages in deze vier boeken. De verhalen spelen zich af op een Waddeneiland, wat het dichter bij huis maakt (oké, misschien give or take 300 kilometers) en meer herkenbaar. Elk boek heeft ervoor gezorgd dat ik een bepaald deel van mijn leven onder de loep nam. Het liet me nadenken over mezelf en mijn interacties met anderen. Deze boeken van Jackie van Laren lezen zonder enige moeite what so ever. Je begint eraan en voor je het weet ben je 100 bladzijden verder.

9200000036078994

Weekend DIY boek van Yvonne Eijkenduijn

Blogger Yvonne (Yvestown) is een doe-het-zelver puur Sang. Alles wat niet te koop is, maar ze wel graag wil hebben, maken zij en haar man Boris zelf. In dit boek verzamelde ze 52 Do-It-Yourself projecten, voor ieder weekend één. Vol met handige werkbeschrijvingen en prachtige foto’s van Yvonne zelf. Van een sleutelhanger en bijenhotel tot eiermutsje en onderzetters. Stroop de mouwen maar op! Aan de slag. 

Bij ons bezoek aan Yvestown Tearoom & shop, kreeg ik dit boek cadeau van Yvonne. Ik had er al vaker in gebladerd en aangezien ik twee kinderen heb, leek het mij heel interessant. Natuurlijk is niet alles kindgericht, maar mama houdt ook wel eens van een DIY. Degenen die ik graag wil maken zijn: draadplankje, glas krijgt kleur, kaartenmapje en de valentijnskaart. Leuke decoratieve dingen voor in huis, een organisatorische tip én eentje om anderen blij mee te maken. Ik ben benieuwd of het mij ook zo goed lukt als Yvonne.

9200000086047620

Ruwe bolster van Catalijn Claes

Ooit was het leven zo mooi. Sander Kroon haalde vis op bij de afslag en vette die uit op zijn bakfiets. Een vrij bestaan, maar met genoeg vastigheid om de kost te verdienen voor zijn gezin. Dat verandert als de visvangst aan banden wordt gelegd door quota. Het enige wat nog een beetje lekker loopt, is de kokkelvisserij. Sander neemt noodgedwongen een baantje aan als handkonkelaar, om op het wad de kokkels met zijn blote handen uit het slijk te halen. Zwaar werk waarvoor hij eigenlijk al te oud is, maar het brengt tenminste geld op. Maar of hij daar nu gelukkig van wordt?

Het verhaal speelt zich x aantal jaren geleden af, in een tijd waar geen smartphones waren, waar men hard moest werken en waar de recessie slachtoffers maakte. In het begin kwam ik moeilijk op gang door de vistaal. Ik had geen flauw idee wat een handkokkelaar of een wadden was, maar uiteindelijk deinde ik mee met het verhaal. Je leert luisteren naar de dynamiek die twee heel verschillende huishoudens samenbrengt. Het is een aangenaam boek dat verdriet niet schuwt en waar je van stilstaat. Het verhaal blijft hangen, lang nadat je boek uit is.

Heb jij leuke boeken gelezen deze maand?

 

De afbeeldingen van boekomslagen zijn bezit van bol.com

 

3 Comments

 1. Ik ben begonnen aan ‘Op zoek naar de hemel’ maar ik moest het al weer inleveren op de bieb, omdat het aangevraagd was door een ander. Ik ga het zeker nogmaals aanvragen, want ik wil weten hoe het afloopt.
  Ik had het té druk met het maken van het digitale fotoboek van onze fietsvakantie in augustus.

  Like

  1. Jullie fietsvakanties zien er altijd heel gezellig uit, dus ik begrijp dat ze veel tijd in beslag nemen.
   Vervelend als ze al door iemand anders gereserveerd zijn. Gelukkig kan je ze dan nog een keer opnieuw lenen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s