Opgesplitste voornemens 2019

De dagen tussen kerst en nieuw.
Vindt jij ze ook zo verwarrend?
De helft van de tijd heb ik geen flauw idee welke dag het is en het is continu gokken welke winkels er open zijn.
Is het nu al tijd om te beginnen met reflectie op het voorbije jaar en het maken van voornemens? Ik neem aan van wel.
Vorig jaar heb ik geen voornemens gemaakt. Wout was in aantocht en ik wist goed genoeg dat het geen nut had met een tweede baby op komst. Het zou toch nooit zo uitdraaien als ik had verwacht.
Het jaar daarvoor had ik ook geen voornemens en dat was een bewust keuze (zie: Waarom ik dit jaar geen voornemens heb.).
Ik moet zeggen dat het mij beide jaren goed beviel. Ik had minder stress.
Maar toch hou ik ook wel van voornemens. Ze duiden een nieuw begin aan. Een doel om aan en naartoe te werken, maar hoe kon ik het geen-stress verhaal nu verbinden aan goede voornemens? Op het einde van het jaar lijken voornemens een super idee, maar ik vind het eerder iets dat druk veroorzaakt en laat dat nu net het laatste zijn wat ik het komende jaar wil.
Wat als ik mijn goede voornemens nu splits doorheen het jaar? Klinkt gek, of niet?

Voornemens 2019 Steph to Read
Ik ga elke drie maanden mij toeleggen op één voornemen. Zo kan ik het komende jaar verschillende ‘doelen’ bereiken zonder mij overweldigd te voelen omdat ik met zoveel dingen tegelijk bezig ben. Hoe langer ik erover nadacht, hoe meer het mij beviel.
Je functioneert het beste wanneer je je volledige aandacht op één ding richt.
Het leven gaat gewoon door zoals het was, alleen leg ik mij gedurende drie maanden extra toe op een bepaald voornemen.

Zo gaat mijn komende jaar er (HOPELIJK -ik blijf realistisch-) uit zien:

Januari-februari-maart: Gezondheid 
Sinds een paar maanden ben ik wat meer gaan bewegen en het voelt goed. Het voelt niet meer als een opgave, maar iets waar ik steeds meer en meer naar uitkijk. Twee tot drie dagen per week sport ik echt (aquapower, spinnen, fitnessoefeningen) en de andere dagen probeer ik minimaal 8000 stappen te zetten. Hier wil ik momenteel niets aan veranderen, maar gewoon zo behouden.
Ik wil mij wel weer gaan richten op gezonde voeding. De feestdagen zijn verschrikkelijk geweest qua eten en mijn lichaam schreeuwt om regelmaat en normale voeding. Nu wil ik misschien iets gevarieerder gaan eten en mij meer verdiepen in andere dingen. Ik ben een gewoontedier en dus ook zeker in mijn maaltijden. Ik wil iets meer gaan koken en wat vaker dingen uitproberen (Tim zijn nieuwe jaar begint alvast met angst.)
Gezondheid betekend voor mij niet enkel lichamelijk, maar ook mentaal. Ik heb een boek gekocht –999 vragen aan jezelf– waar ik ook mee aan de slag wil. Ik wil weer eens even nagaan of ik nog steeds over alles hetzelfde denk als aan het begin van 2018. Zijn er geen dingen gebeurd die mij anders doen kijken naar bepaalde situaties? Of zijn er geen aspecten van mijn leven waar ik nog eens over wil nadenken of die stiekem in een klein hoekje in mijn hersenen zitten te wachten tot er weer een link naar hun wordt gelegd? Ik kijk hier stiekem heel hard naar uit voor het nieuwe jaar. En dit boek is ook heel leuk voor feestjes. Je kan er de leukste vragen uithalen en het samen met je gasten beantwoorden. Plezier en gelach verzekerd.

April-mei-juni: Relatie
Een relatie waarin men twee kinderen heeft, allebei werkt en een sociale kalender om U tegen te zeggen, is niet ideaal. Ik mag absoluut niet klagen over mij en Tim, maar een beetje extra aandacht kan nooit kwaad. Een tijd geleden gingen we elke twee weken tot minimaal één keer per maand op date, maar dat is alweer vervaagd. Het leven neemt het telkens weer over als we het toelaten. Ik wil deze drie maanden gebruiken om terug wat vaker op date te gaan, om meer met elkaar te communiceren, om te horen wat hij nog wil bereiken in zijn leven, om te kijken wat wij als koppel nog willen bereiken, om te horen of hij nog steeds vlinders in zijn buik krijgt van mij, etc. Het klinkt misschien raar, maar je wordt zo overgenomen door de liefde voor je kinderen dat je elkaar weleens vergeet. Wel, deze maanden niet.

Juli-augustus-september: Ouderschap
Dit is iets waar ik elke dag mee bezig ben, maar soms sta je op de automatische piloot. Alles gaat vredig dus waarom het verstoren met experimentele maaltijden, de routine omgooien, nieuwe dingen bijleren,… Het klinkt dramatisch, maar soms merk je dat je te lang op automatische piloot drijft en dat het leven lijkt voor te kabbelen. Deze drie maanden wil ik optimaal gebruiken om mijn kinderen meer leven te geven: nieuwe avonturen, nieuwe vaardigheden ontwikkelen, nieuwe woordenschat aanleren, meer het huishouden laten liggen om op de trampoline te springen of wormen te gaan zoeken (dat laatste bij wijze van spreken natuurlijk want ik haat wormen),… Alles uit mijn handen laten vallen om volledig mee te gaan in dat ene moment, samen met mijn kinderen.

Oktober-november-december: Hobby’s 
Het drukste tijdstip van het jaar en dan kies ik iets uit waar ik dan helemaal geen tijd voor heb. Hobby’s. Hoe verzin ik het? En toch weet ik verdomd goed dat het net die hobby’s zijn die mij het meest evenwichtig houden tijdens zo’n hectische periode. Ik kan mij rustig overgeven aan mijn blog (artikels schrijven, een nieuwe angel proberen, meer durven zoals press events en interviews/samenwerkingen, experimenteren met design of fotografie,…) of iets laten voortvloeien zoals een (kort)verhaal, een column of meedoen aan een schrijfwedstrijd. Ik maak er deze drie maanden bewust tijd voor vrij. Ik plan het in de familieagenda en er wordt niet van afgeweken. Zelfs niet voor een feestje.

Nu weet ik zeker dat als ik mij drie maanden lang concentreer op één aspect, dat het een routine wordt. Na 28 keren iets consequent doen, valt het onder routine en dat is nu net wat ik wil. Dat het na drie maanden zo normaal voelt, dat ik het vanzelfsprekend vind en dat er gerust een extra iets bij kan. Dat ik mij begin te ‘vervelen’ en een nieuw ‘doel’ zoek. Het lijkt mij dat ik zo het meest efficiënt te werk ga voor mijn verdere doelstellingen.

En jij? Hoe ga jij te werk dit jaar? Voornemens-geen voornemens? Een traditioneel lijstje of toch iets alternatiefs? Ik ben altijd benieuwd om te horen hoe anderen kijken naar 1 januari. Lijkt het een enorme opgave of is het weer net een gewone dag als anders?

Alvast een enorm fijne eindjaar. Ik hoop dat jullie ervan genieten en dat je -met of zonder voornemens- het nieuwe jaar tegemoet lacht. Geniet ervan!

Liefs,
Stephanie 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s