Boeken die ik las in december en januari

Hou je vast. 8 boeken. Zoveel heb ik er gelezen in de maanden december en januari. 4 per maand zou je denken. Maar nee. 1 in december en 7 in januari. Een persoonlijk record.

De boeken die ik in december en januari las Steph to Read

Je bent gewaarschuwd. De meeste boeken die ik de voorbije twee maanden las, waren romans. Toen de kerst voorbij was, had ik noot aan luchtigheid, liefde en humor. De maanden januari en februari voelen voor mij vaak als de zwaarste van het hele jaar. Ik probeer nog steeds het voorbije jaar af te sluiten en de feestdagen te verteren. Daarom biedt lezen mij zoveel ontspanning. En blijkbaar had ik het dit jaar echt nodig.

19% kans op geluk

Alleenstaande moeder Ava leidt met haar dochter Clio een overzichtelijk en gestructureerd leven als dat van de ene op de andere dag helemaal overhoop raakt. Door een overname op haar werk dreigt ze haar baan te verliezen en tot overmaat van ramp komt haar ex Thijs weer thuis wonen. Alsof dat nog niet genoeg is, raakt ze met dank aan haar beste vriendinnen verzeild in de wereld van online laten, waar ze niks van begrijpt. Maar Ava zou Ava niet zijn als ze er op geheel eigen wijze iets van probeert te maken. Of dat lukt is nog maar de vraag, hilarisch is het in ieder geval.

Deze roman heeft mij echt doen afvragen of er effectief mensen zijn die zo denken en plannen als Ava. Wauw, wat moet het vermoeiend zijn. Desalniettemin heb ik een paar keren goed gelachen. Het is een boek dat je leest puur uit plezier, maar wat niet lang blijft hangen. Het geeft geen echte meerwaard, maar wel entertainment. Een beetje zoals Keeping up with the Kardashians.

de boekwinkel op de hoek

Posy Morland heeft al nauwelijks een idee wat ze moet met de noodlijdende boekwinkel die ze geërfd heeft, laat staan dat ze weet wat ze moet met medewerker Sebastian-ook wel bekend als De Vervelendste Man Ooit. Ion een halfjaar probeert ze de winkel om te toveren tot de eigenzinnige Londonse boekenhotspot die ze voor ogen heeft. Als Sebastian haar nou eens haar gang liet gaan… Toevlucht zoekt ze in de oneindige voorraad romantische comedy’s die de winkel rijk is. Lezend van goed einde naar goed einde vraagt ze zich af: ligt er ook een happily ever after voor de winkel én haar in het verschiet? 

Deze staat bij mij op nummer één van alle boeken die ik deze laatste twee maanden las. Het is fantastisch om in de schoenen van Posy te staan en al haar emoties te mogen meemaken. Ik zou dolgraag een boekenwinkel erven en de moeite die ze ervoor moet doen en de passie die daarin schuilgaat, is zalig. En om dan nog niet te spreken over Sebastian. Echt een unieke en grappige band tussen die twee. Waar je tot op het laatste moment je haren nog van wil uittrekken.

een dag in december

Laurie is er zeker van dat liefde op het eerste gezicht niet bestaat. Het leven is geen romantische film, toch? Maar dan, op een besneeuwde decemberdag, ziet ze vanuit de bus een jongen bij de halte van zie we vóélt dat hij de ware is. Hun ogen ontmoeten elkaar, er is een magisch moment… en dan rijdt haar bus door. Laurie denkt dat ze de jongen van de bushalte nooit meer zal tegenkomen. Maar een jaar later stelt haar beste vriendin Sarah haar tijdens kerst voor aan de nieuwe liefde van haar leven. En dat is… de jongen die ze gezien heeft vanuit de bus. Vastbesloten om hem te vergeten gaat Laurie verder met haar leven, maar wat als het lot andere plannen heeft?

Prachtig verhaal. Bij elk nieuw hoofdstuk werd ik teleurgesteld en voor het hoofdstuk om was, had ik terug nieuwe hoop. Ongelooflijk hoeveel er soms nodig is om te geraken bij de persoon waar je bij hoort. Wat voor een ups en downs je samen, maar zeker ook apart, moet overwinnen. Een aangrijpend verhaal.

jouw perfecte jaar

Een heel jaar lang alleen maar fijne afspraken in je agenda, zoals ‘picknicken met beste vriendin’, ‘lezing van lievelingsauteur’, ‘taart eten in het Petit Café’. Zou dat geen fantastisch cadeau zijn?
Precies zo’n cadeau vindt Jonathan op nieuwjaarsmorgen. Aan zijn fietsstuur hangt een tas met daarin een ingevulde agenda. Alleen weet hij zeker dat die agenda niet voor hem bedoeld is. Het handschrift roep warme herinneringen op waardoor hij zich verantwoordelijk voelt om de eigenaar van de agenda te vinden. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor gestructureerde geest als de zijne?

Deze las ik natuurlijk in januari (zoals 7 van de 8 boeken) en hij heeft mij verrast. Het is geen typisch liefdesverhaal. Het meeste van de tijd draait het nog niet eens om de twee hoofdpersonages. Je ziet langzaam hoe ze allebei omgaan met de strubbelingen en tegenslagen in hun leven. Je ziet hoe ze transformeren, voornamelijk Jonathan, en hoe het hen uiteindelijk heeft samengebracht.

the crimes of grindelwald

The powerful Dard wizard Gellert Grindelwald has been captured in New Yord with the help of Newt Scamander. But, making good on his threat, Grindelwald escapes custody and sets about gathering followers, most of whom are unsuspecting of his true agenda: to raise pure-blood wizards to rule over all non-magical beings. In an effort to thwart Grindelwald.s plans, Albus Dumbledore enlists Newt, his former Hogwarts student, who agrees to help once again, unaware of the dangers that lie ahead. Lines are drawn as love and loyalty are tested, even among the truest of friends and family, in an increasingly divided wizarding world. 

Terwijl ik de verpakking openscheurde, wist ik al dat ik het boek in een paar dagen ging uitlezen. Ik begon er expres mee op dagen dat ik moest werken, zodat ik het nog kon rekken. Maar er was geen beginnen aan. Hoe ik ook mijn best deed, dit boek kon ik niet wegleggen. Hoewel het een screenplay is en absoluut niet hetzelfde leest als een normaal boek, krijg je toch de essenties mee. Wat er alleen maar voor zorgde dat ik nu met nog veel meer vragen zit dan ik al deed. Maar laten we zeggen dat het zeer interessant is dat Dumbledore in de mix is gekomen.

trots en vooroordeel

Voor de vijf dochters van de familie Bennet bestaat er maar één carrière: het huwelijk. De komst van twee rijke, knappe en huwbare jongemannen veroorzaakt dan ook de nodige opwinding in de familie en haar sociale omgeving. Voordat het verhaal tot een gelukkig einde kan worden gebracht moet de slimme en levendige Elizabeth haar vooroordelen tegenover mijnheer Darcy overwinnen, die op zijn beurt zijn overweldigende trots naast zich neer moet leggen. 

Hmm, mijn lievelingsverhaal. Elk jaar weer. Normaal lees ik het rond de kerstperiode, maar deze keer was het rond eindjaar. Geen verschil qua leeservaring. Het blijft een fantastisch verhaal. Terwijl ik er over nadenk, moet ik mezelf tegenhouden om er niet weer aan te beginnen. Hoe vaak ik het ook lees, elke keer weer kan ik niet wachten om weer aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. De koppigheid en vooroordelen van Elizabeth en de trots en vooroordelen van mijnheer Darcy blijven mij steeds opnieuw boeien.

wat nu?

Handel met voorkennis? Parker heeft er wel eens over gehoord, maar veel weet ze er niet van. tot blijkt dat haar vader zich er schuldig aan heeft gemaakt en daarbij ook haar erfenis erdoorheen heeft gejaagd. Opeens verandert ze in iemand die álles over voorkennis weet… en die geen rooie cent meer heeft. Wat ze nog wel heeft, is een huisje in Maine dat ze ooit heeft geërfd. Ze besluit het op te knappen en te verkopen – tot ze ontdekt dat het een bouwvallig muizenparadijs is. 
Goeie raad is meestal duur en ze is nu eenmaal blut. Ze staat dan ook op het punt om het bijltje erbij neer te gooien, als onverwacht James voor haar gammele deur staat. James is de onuitstaanbare advocaat van haar vader, en eigenlijk wil ze niks met hem te maken hebben. Maar hij heeft tijd, is heel handig… en zo’n gereedschapsgordel maakt hem onweerstaanbaar! 

Moeilijke familiedynamiek, jezelf herontdekken met geen rooie cent in een vreemde stad met een man die je liever ontloopt (en tegelijkertijd wil bespringen). Ideale combinatie voor een roman. Ik zou er spontaan van naar een havenstad reizen om een vervallen huisje op te knappen (minus de muizen dan). Je leert kennis maken met de dorpse gewoontes en hoe Parker eindelijk ophoudt met weglopen (en niet alleen van James, maar ook van haar vader).

winterverhalen

Is het buiten veel te koud? Wilt u de decemberdrukte voor eventjes ontsnappen? Duik dan in de ze bundel en geniet van de meest uiteenlopende verhalen over de winter. Proef de winterse sfeer in de bijdragen van Remco Campert, Yvonne Kroonenberg, Marjan Berk en vele anderen. 

Het boek is samengesteld in 2001, maar de verhalen dateren van veel eerder. Je kijkt binnen bij families in Nederland en leert over hun gezinsdynamiek. Het leven zag er al die jaren geleden zo anders uit, dat het haast fictie lijkt. Hoewel het waarschijnlijk ook effectief fictie-verhalen zijn, voel je dat ze gebaseerd zijn op het echte leven. Niemand kan zoiets verzinnen. De rauwheid van het echte leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s